Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Joghurtos lángos (sajtos-tejfölös)

85 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • 60-70 dkg liszt
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 ek cukor
  • 3 dl tej
  • só (ízlés szerint)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 1 doboz natúr joghurt (vagy kefir)
  • 1-2 ek olaj (a gyúráshoz)
  • A sütéshez:
  • olaj
  • A tetejére:
  • tejföl
  • fokhagyma
  • sajt
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzákeverjük a szódabikarbónát. A keverék közepére egy mélyedést készítünk.
  2. Az élesztőt langyos, cukros tejben (kb. 1 dl) felfuttatjuk, majd a mélyedésbe öntjük. Ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a tojást, a joghurtot és apránként a maradék tejet, majd jól összedolgozzuk.
  3. Közepes lágyságú tésztává gyúrjuk. (Ha nagyon ragad, olajozzuk meg a kezünket és a tésztát is.) Addig gyúrjuk, még a tészta el nem válik az edény falától. A tál alját megszórjuk liszttel, egy konyharuhával letakarjuk a tésztát és langyos helyen a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.
  4. A megkelt tésztát rúd alakúra formázzuk. Késsel kis darabokat vágunk belőle, majd kb. 10 percig még pihentetjük őket. A tésztákat a  kezünkkel óvatosan kör alakúra formázzuk, majd bő, forró olajban kisütjük őket.
  5. Ízlés szerint tejföllel, zúzott fokhagymával megkenjük, majd megszórjuk reszelt sajttal. 

 

Megjegyzés

Kisebb, 2,5-5 dkg-os lángosokat szoktam készíteni. Ha nem szeretnénk egyszerre sokat kisütni, akkor gombócozzuk ki, tegyük olajos tálcára, kenjük meg őket egy kevés olajjal, fóliázzuk be és tegyük hűtőbe. Majd amikor szükségünk lesz rá, kivesszük a hűtőből, hagyjuk meleg helyen pihenni egy kicsit, majd a kezünkkel kör alakúra formázzuk és bő, forró olajbankisütjük. - Zsanette íz világ Gastro&Konyhája

Ezek is érdekelhetnek

Friss