Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jóga és fogyás

default user icon
SB
Láttatok már túlsúlyos jógaoktatót? Mi sem! A jóga tudatos és kitartó gyakorlásával elérhetik a céljukat nemcsak a fogyni vágyók, de azok is, akik lelki békéjüket, fizikai jobblétüket keresik.

A jóga mentális és fizikai gyakorlatok sora. Az egész világon művelik, Indiában több mint három évezredes története van, bár az évek során óriási változáson ment át. A jógának számos fajtája van a meleg és párás környezetben végzett bikram jógától a szemet erősítő és testfiatalító jógákig.
 
Az USA-ban és Nyugat-Európában a jóga óriási iparág, követőinek száma itthon is rohamosan növekszik.

Hogyan működik?

A jóga fajtától függetlenül általában a jógapózok helyes kivitelezését, a helyes légzést, a jógaétrend betartását, megfelelő meditációt és teljes ellazulást ír elő. A helyes légzés igen fontos, aki a légzését szabályozni tudja, az az elméjét is szabályozni képes, mondják a jógások.

Elhízás és jóga

A jóga az elhízást nem esztétikai kérdésnek tekinti, hanem betegségként kezeli, melynek oka az anyagcsererendszer zavara. A szervezet a bekerülő méreganyagoktól azok zsírsejtekbe ágyazásával próbál megszabadulni, így jön létre a hízás. A megfelelően végzett jóga méregtelenítő hatású, és fokozza az anyagcserét. Vannak olyan jógapozíciók, melyek kifejezetten emésztésfokozó hatásúak.

A jóga hatása a testre

Egészségmegőrző hatása tagadhatatlan. Fokozza a test rugalmasságát, javítja a keringést, állóképességet növel, alakot formál. A jógapózok begyakorlásával az ember olyan magas szinten lesz képes kontrollálni a testét, szabályozni gondolatait, meditálni, hogy képes egy igen stabil lelkiállapot elérésére.

Jógaétrend

A jógatáplálkozás célja a harmonikus, zavartalan, egészséges testműködés elérése. A jógafanatikusok nagy része vegetáriánus is egyben.

A jógatáplálkozás általában nem javasolja a hús, tejtermékek, édességek, gabonák, szénsavas italok és koffein fogyasztását. Gyümölcsök, zöldségek, csírák, hüvelyesek adják a táplálék nagy részét. Az ételeket minél tisztábban fogyasztják, nyersen vagy párolva. Jógázni étkezés után 4 órával ajánlott.

Fokozottan kell ügyelni a megfelelő folyadékfogyasztásra is.

A jóga nagy figyelmet fordít a táplálék elfogyasztására és a rágásra. Evés közben az ételre és a belőle származó energiákra kell koncentrálni. Figyelni kell, hogy az evőeszközökkel ne csapjunk zajt, és a rágást nem szabad elnagyolni. A táplálék megfelelő, tudatos megrágása sokban segíti az emésztést, növeli a koncentrációt.

Jó hír, hogy a jógát életkortól, fizikai kondíciótól, anyagi helyzettől függetlenül bárki elkezdheti. Mindenki csak nyerhet és fogyhat vele!

Vegetáriánus ételek jógázóknak >>>

Minden, ami egészséges >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss