Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jerk csirkecombok jalapenós lapos kenyérrel és bazsalikomos-avokádós paradicsomsalátával

MME MME
3/5
> 90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 4 egész csirkecomb
  • A páchoz:
  • 1 evőkanál szegfűbors
  • 1 evőkanál szemes feketebors
  • 1 evőkanál szárított chilipehely
  • 1/2 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál friss petrezselyem
  • 2 evőkanál friss koriander
  • 2 kis friss chilipaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 hüvelyknyi friss gyömbér
  • 2 szál újhagyma
  • olívaolaj
  • Valamint:
  • 1 lime
  • A kenyérhez:
  • 30 dkg liszt
  • langyos víz
  • kevés olívaolaj
  • 1 friss jalapeno paprika
  • A salátához:
  • 4 paradicsom, gerezdekre vágva
  • 1 kisebb fehérhagyma, vékonyra szeletelve, karikákra szedve
  • 2 kisebb érett avokádó, meghámozva, hosszában felszeletelve
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

Elkészítés: Elsőként készítsük el a pácot: egy mozsárban törjük össze a szegfűborsot, a borsot és a szárított chilit – majd keverjük hozzá a barnacukrot és a mézet. Aprítsuk fel a zöldfűszereket, az újhagymát, a fokhagymát és a gyömbért, és keverjük ezt is a mézes fűszerkeverékhez, olívaolajjal lazítsuk.

A csirkecombokat vágjuk szét alsó és felső combokra, majd az elkészült páccal masszírozzuk be a húsokat. Célszerű ezt gumikesztyűben végezni, mert a chili igencsak csípős lehet. Hűtőben hagyjuk pácolódni.1-2 órát, de ha előre tudunk dolgozni, akár 1 egész éjszakát is.

A salátához egy keverőtálban forgassuk össze a paradicsomot, a hagymát és az avokádót az olívaolajjal és az ecettel, sózzuk, borsozzuk, végül szórjuk meg a friss bazsalikomlevelekkel.

A pácolt csirkecombok bőrös oldalukkal lefelé tegyük a grillre, és süssük puhára, közben folyamatosan forgatva, hogy minden oldala átsüljön. (Ha nem grillen sütjük, akkor sütőben 200 fokon, 30 perc alatt süssük.)

Amíg a csirke sül, készítsük el a lapos kenyeret. Egy nagyobb keverőtálban a sózott liszthez apránként adagoljuk a vizet, épp csak annyit, amennyit felvesz, a cél, hogy egy ruganyos tésztát kapjunk, alaposan dolgozzuk össze. Mikor kész, takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk pihenni kb. 15 percig. Ezután egy nyújtódeszkán kerekítsünk a kezünkkel pingpong labda nagyságú golyókat, majd sodrófával nyújtsuk kb. palacsinta méretűre, nyomkodjuk a tésztába a vékony szeletekre vágott jalapeno paprikát. A lapos kenyeret grillrácson 3 perc alatt süssük aranybarnára mindkét oldalán.

Amikor a csirke megsült, facsarjuk rá egy lime levél, és tálaljuk a friss jalapenos lapos kenyérrel és az avokádós paradicsomsalátával.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss