Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jégvirágok tortája könnyű gesztenyekrémmel

5/5
75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:
  • A tésztához:
  • 3 db nagyméretű tojás szétválasztva
  • 2 evőkanál langyos víz
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 7,5 dkg rétesliszt
  • 2 dkg kukoricakeményítő
  • 1 kis csipetnyi só
  • A krémhez:
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 2 evőkanál vaníliával kevert porcukor
  • 1 teáskanál cseresznyepálinka + a locsoláshoz 3 teáskanál
  • A díszítéshez:
  • csokoládélapok vagy -virágok

Elkészítés

Elkészítés: A sütőt 160 fokra előmelegítem. A kapcsos tortaforma alját sütőpapírral bélelem.

A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek, félreteszem. A 3 tojás sárgáját a 10 dkg cukorral 5-6 perc alatt krémesre keverem a háztartási robotgép habverőjével. Hozzáadom a 2 evőkanál langyos vizet, alaposan elkeverem. Óvatosan hozzáadagalom a lisztet, a keményítőt és a kakaóport, végül a csipetnyi sót. A kissé sűrű masszát hablapát segítségével fellazítom a kemény habbá vert fehérjével, ügyelve arra, hogy a hab ne törjön össze. Ezt a legkönnyebben úgy lehet elérni, ha óriási 8-asokat rajzolva elegyítem az összetevőket.

A tésztát a formába simítom, néhányszor hozzáütögetem a konyhapulthoz, hogy a felesleges levegő távozzon, a tészta ne púposodjon fel sütés közben. 28-30 perc alatt megsütöm.

A tortaalapot kiveszem a formából, sütőpapírral borított rácson hagyom hűlni. Ha kihűlt, három részre vágom. Mindegyik lapot meglocsolom 1-1 teáskanál cseresznyepálinkával. Amíg a krém elkészül, állni hagyom.

A tejszínből kemény habot verek. Egy másik tálban habosra keverem a mascarponét a cukorral és a maradék pálinkával, majd beleforgatom a tejszínhabot.

A krémet elfelezem. Az egyik feléhez habverővel hozzákeverem a felolvasztott gesztenyemasszát, a másik felét fehéren hagyom. Fogok két habzsákot, mindkettőt felszerelem csillagcsőrrel, és megtöltöm őket a kétféle krémmel.

A torta alsó részét tortapapírral borított tálra helyezem. A közepére nagyobbacska rózsát biggyesztek a gesztenyés krémből, majd szorosan köré fonok egy koszorút a tejszínes krémből. Felváltva addig ismétlem a krémkarikákat, amíg elérek a tortalap széléig. Ekkor ráhelyezem a középső lapot, amit hasonlóan töltök meg. Erre kerül a harmadik tortalap.

A torta oldalát vékonyan gesztenyés krémmel borítom, amit egy cakkos tortalapát segítségével kissé kidekorálok. A maradék krémből kis rózsákat formálok a tetejére. 1 éjszakára beteszem a frizsiderbe.

Másnapra tökéletesen összeérnek az ízek, csak ekkor dekorálom a csokolédélapokkal.

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss