Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jégkockatartó: polihisztor a konyhában

default user icon
SB
Itt a meleg, jön a kánikula, ideje leporolni a jégkockatartót, ezt az egyszerűségében nagyszerű konyhai segédeszközt.
Mire jó a jégkocka?

A jégkockát a nagy melegben hűtésre és dekorálásra használjuk, de nem elhanyagolható a kockák csilingelése által kiváltott nyugtató jellegű hanghatás sem. Az otthon készített jégkocka sosem lesz olyan áttetsző, mint a benzinkutakon, nagyáruházban óriási jégkockakészítő gépekkel gyártottak, bár sokak szerint a forralt vízből készült kockák otthon is szebbek, mint a sima csapvizesek.

Tört jeget elég nehéz otthon készíteni, de nem lehetetlen: zacskóban érdemes egy nagyobb víztömböt megfagyasztani, majd ezt konyharuha alatt, klopfolóval összetörni.

Kánikula

Rengeteg vicces formájú jégkockát lehet már kapni, van szívecskés, halálfejes, csillagos, felsorolhatatlan a fajtaválaszték, árulnak hosszúkásakat is, ami befér a műanyag flakonba, így induláskor jeges italt vihetünk magunkkal.

A legnagyobb nyári kánikulában érdemes félliteres ásványvizes palackokat vízzel háromnegyedig megtöltve lefagyasztani, miután kivesszük, pár perc alatt elkezd olvadni, a jéghideg vizet csak le kell szürcsölni. A csukló, homlok hűtésére is használhatjuk ezeket a giga jégkockákat, ha a lábunkat is hideg vízbe áztatjuk, sokat javíthatunk állapotunkon.

Az igazán nagy melegben érdemes kipróbálni egy forró mentateát sokkal jobban érezi tőle magát az ember, mint a hideg italoktól.

Ízesített jégkockák

A nyári gyümölcsökből tegyünk apró darabokat a jégkockatartóba, engedjük rá a vizet, fagyasszuk, így használjuk fel a limonádéba és más italokba. Jól néz ki félbevágott citromszelekkel, bogyós gyümölcsökkel, fogyókúrázók is imádni fogják, hiszen olyan, mint egy gyümölcslé, de nagyon jól mutat.

Málnaszörpöt, narancslevet lefagyasztva is készíthetünk különleges koktélokat, de akár az egész gyümölcsöket (meggyet, cseresznyét akár magozás nélkül, epret, málnát, szeletelt citromot) is használhatjuk jégkocka helyett. 

Jégkocka alakú finomságok

A jégkockatartóban lehet háromszínű bonbont készíteni úgy, hogy megolvasztjuk az ét, tej és fehércsokit, majd óvatosan, nyomózsákkal, szilikonos jégkockatartóba adagoljuk a csokit, az egyes szintek között hűlési szünetet tartva.

Házi pálcikás jégkrémet is készíthetünk jégkockatartóban, recepteket itt találtok.

Jégkockatartó, a konyhai segédeszköz

A jégkockával könnyű zsírtalanítani a húslevest, de arra is szuper, hogy az alapleveket kis adagokban ebben fagyasszuk le. Jó szolgálatot tesz kisbabás családokban, ahol mini adagokban le lehet bennük fagyasztani a kicsik első húsfalatkáit.

Piacon járva érdemes nagyobb mennyiségű zöldfűszert venni, vagy ha saját kertünk van, onnan szüretelni, és felaprítva jégkockatartóban lefagyasztani snidlinget, petrezselymet, koriandert, bazsalikomot.

Ha maradék borunk van, öntsük jégkockatartóba, és fagyasszuk le. A vörösborral pörköltet, húsokhoz készült mártásokat ízesíthetünk - így legalább nem kell megbontani egy egész üveget, és a maradékot ügyesen felhasználhatjuk. A fehérbort tehetjük bóléba, teába, meleg nyári estéken pedig hűsítő fröccsöt készíthetünk belőlük egy kis szódával.

És még

• Sokan abban hisznek, hogy a jégkocka szopogatása elmulasztja a csuklást, de semmiképpen ne rágjátok, mert súlyos károkat okozhattok a fogaknak.
• Az italfotókon látható gyönyörű jégkockák gyakran plexiből készülnek, így a meleg fotóslámpák nem olvasztják meg őket.
• A Parlament épületét a nyári időszakban sokáig a Balatonból kitermelt jéggel hűtötték.
• Garantáltan sikerül majd felverni a tejszínhabot, ha a keverőtálat jégkockákra állítva hűtitek és a tejszín is jéghideg.
• A szépségápolásban is jó szolgálatot tesz, szemöldökszedés, epilálás előtt próbáljátok egy kis jégkockával lehűteni a bőrt.
• Fájdalmas csípés, gyulladás? Tegyetek rá jégkockát, de óvatosan, egy textil legyen a jég és a bőr között.
• Ha a ruhádba, szőnyegbe, függönybe rágó ragadt, dörzsöld be jégkockával, így könnyebb kiszedni.

Piros gyümölcsfagylalt

Hozzávalók:
20 dkg eper
20 dkg málna
10 dkg ribizli
6 evőkanál cukor
4 pohár natúr joghurt
1 késhegynyi őrölt fahéj

Elkészítés:
A joghurtot a cukorral és a fahéjjal alaposan elkeverjük. A gyümölcsöket gondosan megmossuk, a fele mennyiséget turmixoljuk és a joghurthoz keverjük. Az eper másik felét apró darabokra vágva, a málna és a ribizli másik felét egészben adjuk a gyümölcsös joghurthoz. A masszát műanyag tálkába vagy jégkockatartóba töltjük, pálcikát szúrúnk bele és lefagyasztjuk.

Jalapenorita

Hozzávalók:
1 pohárhoz:
fél citrom
4 cl tequila
2 cl Grand Marnier likőr (narancslikőr)
4 jégkocka
fél teáskanál Tabasco mártás

Elkészítés:
A citromból levágunk egy vékony szeletet, a maradék levét kinyomjuk. A maradékkal körbedörzsöljük a pohár szélét, és sóba mártjuk. A tequilát, a likőrt, a jégkockát, a citromlevet turmixgépbe töltjük, és addig keverjük, amíg a jégkocka kásás lesz. Ekkor a Tabasco szósszal ízesítjük. A jéghideg italt a "zúzmarás" pohárba töltjük, és a citromszeletet a peremére húzzuk. Azonnal kínáljuk.

Summer Kiss

Hozzávalók:
1 pohárhoz:
1 cl banánlikőr
2 cl ananászlé
2 cl rum (fehér, ha van)
egy kis pezsgő
jégkocka

Elkészítés:
A banánlikőrt, az ananászlét, és a rumot a jégkockákkal shakerben jó alaposan összerázzuk, keverjük. A keveréket szűrőn átszűrve pezsgőspohárba töltjük, és ízlés szerint hideg pezsgőt töltünk rá.

Ezek is érdekelhetnek

Friss