Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jegeskávé és kávés érdekességek

Mielőtt az egyik általam otthon is gyakran készített jegeskávé receptjét megosztom, néhány érdekességet hadd mutassak a kávé háza tájáról.

Mikor Magyarországról indulva Szlovénián keresztül elérjük az olasz határt, Opicina városában találjuk magunkat. A kis városka központjában két kávézó néz egymással farkasszemet. Mindkettő specializálódott: egyikük a széles fagylaltkínálatra tette le a voksát; a másik sok fajta szendvicset kínál a betérő vendégeknek. Mindkettő tele van törzsvendégekkel, akiket nagy hanggal üdvözölnek a pult mögött dolgozók. Egy nyugalmasabb pillanatban sikerült lefotóznom az egyébként folyamatos használatban lévő kávéfőzőt.

Trieszt a világ egyik fontos kávés kikötője. Sok kávépörkölő üzem működik itt, hiszen a kikötőben milliónyi zsák nyerskávé áll minden pillanatban rendelkezésre, és hosszú idő alatt sajátították el a nyerskávé minőségi besorolásának, beárazásának minden ismérvét. A kis pörkölők átlátható módon tárolják, keverik a nyerskávét; a pörkölés, a csomagolás folyamata a nem beavatottak számára is könnyen érthető. Amiért én imádok ezekbe a pörkölőkbe járni, hogy minden alkalommal tanulok valami újat. Múlt héten a Balkánra szánt kávék pörkölésénél tudtam meg, hogy szívesebben dolgoznak idősebb, akár 5 éves Minas kávéval is az alacsonyabb nedvességtartalom miatt. Ezt a brazil kávét a hosszabb tárolás kiszárítja, de íze nem lesz ettől rosszabb. Nagyon világosra pörkölik.

Púder finomságúra őrölve készítik belőle a fogyasztók, kardamommal, cukorral, háromszor felfőzve forró italukat.

Nézzük a jeges italt, melyet bátran fogyaszthatunk télen is! Lefőzünk egy kávét, tegyük félre, hogy kihűljön. Belekeverhetünk közben 1-2 kávéskanál cukrot, mert gyorsabban elolvad, mint a hideg italban.

Egy marék jégkockát dobunk a turmixgépbe. (Ha sokat készítünk egyszerre, akkor azt csak a profi blender bírja ki.) Ráöntjük a kávét és 1 dl hideg vizet. A turmixgépben 1 perc alatt kásás lesz; ezt a pohárba öntve én egy kis tejjel locsolom meg.

Ízesítéshez érdemes kipróbálni a karamellaszirupot, a fahéjat, vagy a jég mellé bedobott csokis jégkrémet. Nagyon jó kis ital, mely a néhány hozzávaló kombinálásával változatossá tehető.

Más jegeskávék >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss