Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5+1 hiba, amivel elszúrják a jeges kávét

default user icon
MME
A jeges kávé igazi nyári csemege: frissítő, élénkítő ital, ami egyben finom desszert is lehet. Otthon is elkészíthetjük, de ahhoz, hogy igazán jó minőségű legyen a végeredmény, több dologra is figyelni kell. Összegyűjtöttük, hogy melyek a leggyakoribb hibák az elkészítésénél.

 

1. Gyenge kávét főzünk

Talán az egyik leggyakoribb hiba a jeges kávé otthoni készítésénél. Mivel sok jégre van szükség az ital lehűtéséhez, az felvizezheti a kávét, így extra erős kávé kell ellensúlyozni a jeget. Baristák azt javasolják, hogy mindig dupla kávé legyen az alap, hiszen az olvadó jég gyengíti a kávé ízét. Minden pohár jeges kávéhoz számoljunk négy teáskanál őrölt kávét. Miután elkészítettük az italt, tároljuk egy üvegedényben a hűtőben.

2. Klasszikus jégkockát használunk

Az egyik legjobb módja, hogy ne hígítsuk fel a kávét vízzel, ha a jégkockát is kávéból készítjük. A jeges kávé mellett ezeket a jeges kávékockákat felhasználhatjuk például koktélokhoz is. Ha legközelebb marad a főzött kávéból, fagyasszuk le ahelyett, hogy kiöntenénk. 

3. Kristálycukorral édesítünk

Persze a legjobb, ha nem teszünk bele édesítőt, de ha mégis, soha ne kristálycukorral szórjuk meg, hiszen a túl hideg kávéban nem oldódnak fel a kristályok. A tökéletes jeges kávéhoz használjunk szirupot (vagy a kávét még melegen édesítsük meg).

4. "Rossz" vizet használunk

Amikor jeges kávét készítünk inkább a kávéra koncentrálunk, nem a vízre. Mivel azonban a kávé többnyire vízből áll, logikus, hogy a "nem jó ízű víz" (lehet túl vasas, fertőtlenítőszeres stb.) megváltoztatja a kávé ízét. Ezért fontos, hogy szűrt vizet használjunk kávéfőzéshez.

5. Régi a kávé

A jeges kávé nyáron tényleg egy igazán frissítő csemege, ezért kár elrontani az ízét. Márpedig a nem friss kávéból készített ital keserű lehet, némi kellemetlen mellékízzel. A kávét, legyen szemes vagy őrölt, tároljuk légmentesen zárható edényben, és a vásárlást követő két héten belül fogyasszuk el. Utána ugyanis egyre gyorsabban veszít a zamatából.

+1 Túl unalmas a jeges kávénk

Ne igyunk unalmas kávét! Számos módja van, hogy a jeges kávét feldobjuk, legyünk kreatívak! Mandula- vagy kesudió tej hozzáadásával édes, diós ízt adhatunk az italunknak, a kókusztej pedig selymessé tesz a kávét. A fahéj és a szerecsendió melegséget ad a kávénak, a levendula, a bazsalikom és a menta pedig frissítő hatású. Kombinálhatjuk a jeges kávét más nyári itallal, esetleg kókuszvízzel is. 

Végül egy jó tanács: nem számít, mennyire tökéletes jeges kávét készítünk, a reggelit nem pótolhatjuk vele ugyanis egyszerűen nem ad elegendő energiát a délelőtthöz. Ha nem érezzük éhesnek magunkat, de vágyunk a kávé ízére, adjunk a jeges kávéhoz zabpelyhet, chia magot, esetleg gyümölcsöket, fűszerezzük fahéjjal, vaníliával és készítsünk turmixot.

Olvass még többet:

Ezek is érdekelhetnek

Friss