Előkészítés: Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 22 cm átmérőjű tortaformát. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A piskótához a lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel és a kakaóval. A tojást a cukorral és 1 evőkanál vízzel habosra keverjük. Beledolgozzuk a kakaós lisztet. A masszát a tortaformába öntjük, és a sütőben kb. 15 percig sütjük. A krémhez felforralunk 1 dl tejszínt, félre tesszük. A tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük, beledolgozzuk a forró tejszínt. Lassú tűzön kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni. Közben megmossuk a ribizlit vagy az áfonyát, 3 evőkanálnyit félreteszünk, a többit összetörjük, és szitán átnyomjuk. Az egész szemeket, a pürét és a citromlevet a krémbe keverjük. A maradék 1 dl tejszínt kemény habbá verjük, és ezt is a krémhez keverjük. Ráborítunk egy kb. 1,5 liter űrtartalmú gömbölyű aljú tálat (ha lehet, fém tálat) a piskótára, és körbe vágjuk. A tejszínes réteghez kemény habbá verjük a tejszínt a cukorral és a reszelt citromhéjjal, a felét a tálba simítjuk, és 1 órára betesszük a mélyhűtőbe. A ribizlis krémet a tejszínes rétegre, és újabb 1 órára visszatesszük a mélyhűtőbe. A maradék tejszínt a krémre simítjuk, a piskótát megkenjük a lekvárral, és a tálra borítjuk. Visszatesszük a mélyhűtőbe kb. 4 órára. Tálalás előtt a tálat meleg vízbe állítjuk, tálra borítjuk, megszórjuk darált dióval, és szeleteljük.