Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

15 százalékkal is drágulhat a kenyér január végén

default user icon
MME
Az alapanyag-, energia- és munkabérköltségek emelkedése mellett, az afrikai sertéspestis és egy fuzárium nevű gomba miatt 3-5 forinttal növelik a liszt átadási árát a malmok január végétől. A pékségek 10-15 százalékos emelést terveznek a következő hetekben.

A malmok már tavaly novemberben értesítették vevőiket, hogy január végén körülbelül 3-5 forinttal emelik a liszt kilogrammonkénti árát – mondta el a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az emelési kényszer több tényezőből is fakad, ezek közül a legfontosabb az alapanyag ára. A tavalyi jó átlagos termés minőségét 2010 után ismét nagyban befolyásolta a fuzárium nevű gombafertőzés jelenléte.

"Most már különösen válogatni kell a piacon, keresni kell azokat a tételeket, amelyek a fuzárium szempontjából is megfelelnek az egészséges termés követelményeinek – mondta Lakatos Zoltán.

"Emiatt már magasabb árat kell fizetni a búzáért. Az elmúlt évben nagyjából tonnánként 50 ezer forint körül zárt az étkezési búza ára, majd – részben a nagyobb exportkereslet miatt is – megindult felfelé. A mostani szint ennél 6-8 százalékkal magasabb, 53-54 ezer forint körüli."

A nem egészséges szemeket eltávolítják a búzából az őrlés előtt, ez a munka és a mennyiség csökkenése miatt az elnök-vezérigazgató szerint legalább 1 százalékkal rontja a hatékonyságot. Az éves szükséglet nagyobb részét ugyanakkor betárolták a malmok, tehát nem kell aggódni, hogy nem lesz elég őrölnivaló.

"Az afrikai sertéspestis (ASP) is befolyásolja a malmok helyzetét" – mondta Lakatos Zoltán.

"Romániában a járvány miatt eddig 570 ezer sertést kellett leölni, és – bár a hazai házisertés-állományban még nem mutattak ki ASP-vírust – megelőzési céllal Magyarországon is sok sertést vágtak le. Mivel ez csökkenti a korpaigényt, a malmok igyekeznek akár olcsóbban is túladni a felhalmozódott készletükön, ami egy kilogramm búzára vetítve 1,5-2 forinttal csökkenti az eredményességüket."

A teljes cikket a Világgazdaság január 14-i számában,és előfizetéssel online is olvashatjátok! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss