Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Télen sem kell konzervet enni! 5 vitamindús finomság januárra

default user icon
MME
Télen sem kell lemondanunk a friss zöldségekről és gyümölcsökről! Megmutatjuk, mit érdemes beszereznünk januárban, és miket készíthetünk ezekből a mennyei alapanyagokból.

Ma már természetes, hogy minden zöldséget és gyümölcsöt évszaktól függetlenül, bármikor megvásárolhatunk. Arra nem bíztatunk senkit, hogy télen egyen például epret, de a tipikusan téli zöldségekből és gyümölcsökből is pótolhatjuk a lassan kimerülő viataminkészletünket.

1. Gránátalma

Kemény héja alatt kocsonyás burokkal bevont magok rejtőznek, amelyeket óvatosan ki kell kanalazni vagy ütögetni a félbevágott gyümölcsből. Jól mutatnak salátában, desszerten, de sülthöz is kiválóak. Üdítően savanykás ízük a ribizlire emlékeztet. Szirup formájában kedvelt koktélok kiegészítője. 

2. kelbimbó

Alacsony kalóriatartalma miatt eleve ajánlott a kelbimbó minden egészséges életmódot élő embernek, de ami miatt igazán kiemelkedik, az magas C- és K-vitamin-tartalma. Fogyaszthatjuk főzelékként, de pirítva, párolva remek köret.

3. csicsóka

Nyersen kitűnő salátába, megfőzve pedig a burgonya nagyszerű helyettesítője lehet. Legfinomabb sütve, így jön ki igazán kellemes, édeskés íze. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

4. Kivi

A kivi C-vitamin-tartalmát tekintve olyan a gyümölcsök között, mint a paprika a zöldségek között. Ennél több C-vitamint már nem is tartalmazhatna: 100 grammonként 200 milligrammot! Sokan nem tudják róla, hogy eredetileg kínai egresnek nevezték. Származási helye Kína, innen vitték át telepesek Új-Zélandra. Az itteni nemzeti jelképnek számító madár, a kivi után kapta a nevét. Bár a gyümölcs a Földközi-tenger partvidékén is megterem, a mai napig Új-Zéland a legnagyobb beszállító. Az érett kivi héja és húsa kissé puha. Ha mégsem, érdemes a gyümölcsöt néhány napig szobahőmérsékleten érlelni. A gazdag vitamintartalom mellett jellemző rá, hogy sok benne az antioxidáns, valamint a folsav. A gyümölcs jótékony hatással van az emésztésre, és igen kevés kalóriát tartalmaz. Gyümölcssalátákból kihagyhatatlan, süteményekbe is remekül illik, de a tenger gyümölcseivel is jól párosítható.

5. Gesztenye

A héját vágjuk be kereszt alakban, majd terítsük sütőtálcára. Süssük 220 fokos sütőben 30 percig. Fogyaszhatjuk a geszetenyét önmagában, de finom szárnyasok töltelékébe vagy krémlevesként is.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss