hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mit érdemes enni Jamie Oliver budapesti éttermében? Kipróbáltuk!

A még csak 41 éves sztárszakács közel két évtizedes pályafutásának egy darabja most már kicsit a miénk is. A május vége felé Budapesten nyitott olasz éttermében ugyan nem ráz velünk kezet a kölyökképű Jamie Oliver, de jelenléte mégis folyamatosan érződik.

A nagyon komolyan szabályozott rendszer, a legjobb minőségű alapanyagokra való rendületlen törekvés, az egyedi arculatot teremtő angol designer csapat mind-mind azt mutatja, hogy itt, Közép-Európában sem veszi le a szemét a nevét viselő étteremről, nem egy jó áron megvett franchise-étterembe térünk be, hanem egy - szerves egységet képviselő - étteremcsalád egyik tagjában foglalunk helyet.

A barátságos, az épület adottságait szem előtt tartó enteriőr hamar ellazít, az étlapon pedig számos talján fogás közül választhatunk. Olasz étterem lévén nagy hangsúlyt fektetnek a tésztákra, s a magyarok olasz konyha felfogásának köszönhetően – a Jamie's Italian éttermek közül egyedülálló módon – többféle pizza közül is választhatunk. Ha azonban valami könnyebbre, kevésbé tésztaközpontúra vágyunk, akkor sincs gond, az első ránézésre rövidke, másodikra már meglepően gazdag étlapon számtalan lehetőséget találhatunk az olasz ízekkel való közelebbi kapcsolatteremtésre.

Az előételeket egyszerűen kár kihagyni. Nem csak azért mert mulatságos, ahogy két paradicsomkonzerven hever előttünk az olasz gasztronómia metszete, hanem azért is, mert ez a metszet valóban jóféle bevezető lehet a sokunk által kedvelt olasz gasztrokultúrába.

A antipasti tálon 18 hónapig érlelt prosciutto, kétféle szalámi kap helyet, mellette csilis olajjal finoman karakterizált, bivalytejből készített mozzarella, lombardi csilipaprika, speciális helyi kenyéren pecorino sajt pihen, amin Jamie barátnői (két idősebb hölgy) által készített csilidzsemgyöngyök figyelnek, s dolce giganti, gaeta olajbogyók, hatalmas kaprigyümölcsök pettyezik még a festett antipasti deszkát.

Mivel egy komplett ízorgia az előétel, ezért egy tálnyi gyökérsalátát is kapunk, amely segít az egyes alapanyagok között semlegesíteni az ízeket, hogy minden egyes terméket teljes valójában élvezhessünk. A saláta nagy segítség a kicsit sunyin viselkedő lombardi csili hatásainak ellensúlyozásában is.

Ha csak egy baráti csevejre térnénk be Jamie-hez, vagy inkább az italok mellé válogatnánk harapnivalókat, akkor érdemes a csilis tapenade mellett letenni a voksunkat, vagy megkóstolni az abbahagyhatatlanul finom, ropogós és ügyesen fűszerezett tintahalat.

A húsos főételek sorában számtalan figyelemfelkeltő fogást találni. A méltó bánásmóddal nevelt, gondozott állatok húsának felhasználásával alkotott ételek közül kiemelném a keleméri bárányból készített Bárány Scottaditót, azaz a grillezett báránybordát, amihez alkotóelemeire szedett, kedvünk szerint kombinálható, egymást jók kiegészítő köret társul. A köret alapja a bundázott polenta, amely könnyű, ropogós kérgű, belül omlós, parmezánnal fűszerezett. Ezen kívül a zöld fűszeres, fokhagymás pácban marinált, a sütést követően házi citromos olajjal ízesített húshoz - a lila hagyma salátán kívül - csiliolajjal megspékelt joghurt, a joghurt gazdagítására szolgáló, a báránnyal közeli barátságot ápoló menta és tárkony társul, valamint egy ügyes magkeverék, amely nem csak plusz ízt, hanem extra textúrát is biztosít a joghurtnak.

Az omlós, gazdag ízvilágú, de nem túlkomplikált bárány után már csak egy könnyű desszert hiányzik a sorból. A szokásos éttermi desszertválasztéknál szélesebb körből merítő desszertlapon Jamie személyes kedvence is helyt kapott. A narancsos polentatorta az előzetes várakozásokkal ellentétben könnyű, szinte nyárias hangvételű; a laza szerkezetű, kissé morzsálós sütemény kitűnő partnere az étkezést záró kávénak.

Összességében a Jamie's Italian izgalmas hely. A nemzetközi sztenderdek mellett megjelennek benne a magyar kultúra és gasztronómia fontos elemei, s együttesen alkotnak kerek egészet. Az antipasti pult Pataki kerámiából kirakott mintája a Levéltár és a Mátyás templom cserepeit idézi, a italpultnál Ajkai kristályból készített lámpák fényénél koktélozhatunk, s borkínálat jelentős részét magyar borok teszik ki, s szerencsére a vendégek nagy része is magyar.

Mivel a rendszer nagy hangsúly fektet a laza, de minőségi vendéglátásra, így nem kell hosszas várólistára feliratkozni már hónapokkal előre, a Várban sétálva bármikor betérhetünk, 10-15 perc alatt biztos, hogy kerül szabad asztal. Addig meg érdemes elszopogatni egy koktélt, vagy eljátszani a gyerekek számára készített zseniális 3D-s képnézegető szerkezettel, amelynek segítségével a kicsik könnyedén és önállóan dönthetik el, hogy melyik – egységárban mért, egészséges és egyben vonzó – menüből szeretnének választani.

Jamie's Italian Restaurant
Budapest, Szentháromság u. 9, 1014

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss