Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jamie Oliver omlós scone receptje

default user icon
MME
A skótok kedvenc sütije leginkább a pogácsához hasonlít. Viszont ez a miénkkel ellentétben édes változat. Jamie Oliver egyszerű receptjével igazán omlós scone-t készíthetsz.

A britek ötórai szertartásából sosem hiányozhat az édes, omlós teasütemény. A scone (ejtsd: szkón), a skótok hagyományos édessége, ám egyre népszerűbb és kedveltebb a szigetországon kívül is. Nemcsoda, hiszen hihetetlenül omlós és könnyű finomság, nem mellesleg nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Miért is ne próbálhatnád ki akár már most?

Az iskolai szünetben is tökéletes tízórai, délutáni uzsonna, vagy desszert lehet kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Jamie Oliver omlós receptjével egészen biztosan sikered lesz! Minél többször készíted, annál finomabbra sikerül.

A scone hozzávalói

  • 75 gramm hideg vaj
  • 250 gramm finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 púpozott teáskanál barna porcukor
  • 1 nagy tojás
  • 2 evőkanál tej
  • csipet só

Így készül az omlós és könnyű scone

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  2. Keverőtálba szitáld a lisztet, add hozzá a hideg vajat, a cukrot, a sót és a sütőport. A scone tésztájához villával finoman morzsold el a vajat a száraz hozzávalókkal. Akkor jó, ha nagyjából cornflakes nagyságú darabkákra morzsolgatod szét a vajat. Amikor kezd összeállni a tészta, keverd hozzá a tojást és a tejet is. Dolgozd simára. Száraz, nem ragadós tésztát kell kapnod.
  3. Konyharuhával takard le tálat, és a hűtőben pihentesd a tésztát 15 percet.
  4. Szórd meg kevés liszttel a tiszta munkalapot, borítsd rá a tésztát, és nyújtsd kb. 2 cm vastagságúra. Pogácsaszaggatóval, vagy kisebb pohárral szaggasd ki a scone formákat, amíg el nem fogy a tészta.
  5. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezd a süteményeket, némi távolságot hagyva egymás mellett. Sütés előtt mindegyik tetejét vékonyan kend át kevés tejjel. Told a sütőbe, és süsd 12-15 percig, amíg szépen pirosodni kezd a teteje.
  6. A sütőből kivéve hagyd kihülni a süteményeket.

A scone-t a skótok hagyományosan clotted cream-mel és lekvárral fogyasztják. Előbbi hiányában a félbe vágott süteményeket megkenheted vajjal és lekvárral, de mascarponés krémmel is ugyanilyen finom lesz.

MME tipp: A tésztához adhatsz előzőleg kevés narancslébe áztatott mazsolát, aszalt gyümölcsöket. Még tartalmasabb és még finomabb lesz tőle.

Próbáld ki ezeket a süteményrecepteket is

Ezek is érdekelhetnek

Friss