Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íz-világjáró, avagy a tökéletes ízek kalandos felkutatása

Amerika kedvenc szakácsa, Antony Bourdain felkerekedett, hogy felkutassa az ételek ételét: Kambodzsától Marokkóig élvezettel kóstolgat - és olykor kockáztat - miközben megdöbbentő helyzetekről mesél nekünk. Dobogó kobraszív, japán mérges hal - Bourdain képes mindent kockára tenni a tökéletes fogásért.

Többször is úgy tűnik, mintha rátalálna, így például Japánban:

"Tökéletes. A világ legjobb szusija. A legjobb. Messze az. Hadd ismételjem meg: a legjobb, legfinomabb, legfrissebb, legjobban elkészített szusi, amit valaha ettem. Minden önfegyelmemre szükségem volt, hogy ne nyögdécseljek, sóhajtozzak, és ne szenvelegjek hangosan evés közben. Ha Togawa-szánnak valaha, akárhol, bármilyen szívességre lesz szüksége hajnali négykor, rám számíthat! Ez az ember megmutatta nekem a fényt."

Langusztavér, madárfészekleves, skót malátaecet, dobogó kígyószív... Anthony Bourdain a tökéletes ételt keresve többek között Kambodzsában, Portugáliában, Franciaországban, Vietnámban, Baszkföldön, Oroszországban, Japánban, Mexikóban, San Franciscóban és Skóciában járt. A sok kaland, és rengeteg új íz megismerése után végül mégis meglepő következtetésre jut: 

"A tökéletes étkezés fogalma, mint olyan, nevetséges" - szögezi le az ünnepelt séf a könyv utolsó lapjain, majd tovább fejteget: "A ''tökéletes'', akárcsak a ''boldog'', gyakran alattomosan üt rajta az emberen. Amint megtaláljuk - ahogy Thomas Keller mondta -, már el is vesztettük. Tünékeny dolog a ''tökéletes'', és ha egy kicsit olyanok vagytok, mint én, akkor az idő távlata megszépíti."

Bourdain nem kíméli ismert "kollégáit" sem: élcelődik Nigella Lawson mellein, Delia Smith és Gary Rhodes kinézetén, Ainsley Harriott gügyögő óbégatásán, de méltatja Gordon Ramsay-t! ...És persze egy percre elidőzik Jamie Olivernél is:

"Anglia legszexisebb szakácsai közé tartozik a szőrtelen, fiatal, szőke Jamie Oliver nevű srác, akit Meztelen Szakácsként szoktak emlegetni. Ha jól értem, ő egy nagyon gazdag fickó, aki úgy tesz, mintha Vespa robogóval járna, egy East End-i hideg vizes lakásban lakna, és zöld curryt főzne a ''haverjainak''. Tv-szakács, így aztán valójában kevesen esznek a főztjéből. Még sosem láttam meztelenül. Azt hiszem, a ''Meztelen'' az ''egyszerű, őszinte, minden cicomát mellőző'' ételeire vonatkozik, bár azért sejtem, hogy nagy számban vannak azok az idős háziasszonyok, akik szeretnék máshogy hinni. Valahányszor a műsorát nézem, vissza akarok menni az időben még az iskolás korunkba, és jól megverni."

És hogy mit gondol magáró Anthony Bourdain, kiderül abból, ahogyan ironikusan magáról ír: "...szeretem azt gondolni, hogy nem az az állatias, rögeszmés, hepciáskodó, hencegő, kontrollmániás Konyhafőnök Tony, nem az a szűkölködő, neurotikus, túlbuzgó, snittekben beszélő Író Tony, hanem a viszonylag nyugodt, üdvözült, napszúrásos, szeretetre méltó Férj Tony vagyok, vagyis a legkedvesebb énem..."

Játssz velünk és nyerd meg Anthony Bourdain lebilincselően szórakoztató könyvét! >>>

 

A részletek Anthony Bourdain: Íz-világjáró, avagy a tökéletes ízek kalandos felkutatása című könyvéből valók.

Kiadó: Cephalion Művészeti és Könyvkiadó Kft.

Még több könyvet ajánlunk >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss