Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mérgező anyagok vannak az ivóvízben? Erre az eredményre még a kutatók sem számítottak

Egy friss tanulmány szerint az úgynevezett PFAS, azaz „örök vegyi anyagok” sokkal nagyobb mennyiségben vannak jelen a felszíni és a felszínalatti vizekben, mint amit a nemzetközi előírások engedélyeznek. Ez pedig komoly egészségügyi kockázatot jelent.

A kutatás alapján a perfluoralkil és polifluoralkil-vegyületek (PFAS), nagymértékben meghaladják a nemzetközi szabályozó hatóságok által meghatározott koncentrációkat a vizekben. Ezek az anyagok, amelyeket az 1950-es évektől kezdve használnak a különféle fogyasztói termékekben, nem képesek teljesen lebomlani a környezetben.

A tanulmány szerint még az olyan helyeken is, ahol nem ismert a szennyeződés forrása, a talajvízminták 31 százaléka túllépte az Amerikai Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) által, 2023-ban javasolt határértékeket.

Az EPA kiemelte, hogy vannak olyan „örök vegyi anyagok”, amelyek felelősek lehetnek bizonyos egészségügyi problémák kialakulásáért. Ilyen például a rák, az elhízás, a pajzsmirigybetegségek, a magas koleszterinszint, a csökkent termékenység, a májkárosodás vagy a hormonzavar.

David Andrews, az Environmental Working Group vezető tudósa arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a vegyi anyagok a világon mindenhol megtalálhatók a vízkészletekben, még az olyan helyeken is, mint például az Északi-sarkvidék vagy a Mount Everest.

Andrews szerint a PFAS ellen a leghatékonyabbak a fordított ozmózis rendszerű víztisztító készülékek, amelyek a szennyeződések széles skáláját képesek eltávolítani. Azonban a szakértő arra is figyelmeztet, hogy a tökéletes hatás érdekében ezeket a szűrőket rendszeresen cserélni kell – írja a CNN.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss