Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt az új sütiőrület: így készül a cruffin - lépésről lépésre!

A croissant és a muffin házasításából született cruffin isteni reggelire, uzsonnára, töltelékekkel feldobva pedig egész nap fogyasztható kávéhoz, teához – vagy csak úgy, magában.

Hasonló süteményt már a 20. század vége felé is készítettek az USA-ban és Kanadában, de ezen a néven csak 2013-ban kezdtél el árulni Ausztráliában. A cruffint végül a San Franciscó-i Mr. Holmes Bakehouse tette igazán népszerűvé, és le is védette.

Így töltenek az ott nagy tételben sütött cruffinba mogyoróvajat és gyümölcszselét, amire tojáshabot nyomnak, és karamellizáló pisztollyal kissé megbarnítják:


Szeretnéd megkóstolni? Süss magadnak!

A legegyszerűbb, ha konyhakész friss leveles tésztát veszel hozzá, de ha ránk hallgatsz, magad gyúrod. Fontos, hogy ne margarint, hanem jó minőségű vajat használj.

Így csináld házilag!

1. Langyosíts meg 2,4 dl tejet, és öntsd szét két tálkába. Az egyik adagban keverj el 1 tk sót, a másikban 1 dkg szárított élesztőt és 1,5 dkg mézet. Keverőtálban vegyíts el 45 dkg lisztet 5 dkg cukorral és 1 dkg vaníliás cukorral, majd forgasd össze a kétféle tejes keverékkel és 10 dkg olvasztott vajjal. Lisztezett munkalapon gyúrd simára, formázd cipóvá, és letakarva keleszd a duplájára kb. 1 óra alatt.

2. Vágd a kelesztett cipót 12 részre, és nyújtsd ki mindet 12-13 cm szélesre, amilyen vékonyan csak tudod.  

3. Kend meg a tésztacsíkokat vastagon szoba-hőmérsékletű vajjal. (Ehhez kb. 2 órával korábban vedd ki a vajat a hűtőből.)

4. A megkent lapokat jó szorosan göngyöld fel alulról felfelé, a rövidebbik oldaluknál fogva.

5. Ezután hosszában vágd félbe a hengereket.

6. Tekerd csigává a tésztadarabokat.

7. A csigákat ültesd kivajazott vagy muffinpapírral kibélelt formákba, és letakarva keleszd 1,5-2 óra hosszat. Végül süsd aranybarnára 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt.

8. A rövid hűtés után ügyesen kivájt cruffinokba lekvárt, nutellát, pudingot vagy csokikrémet tölthetsz, majd a sütiket tetszés szerint gyümölccsel, tejszínhabbal és/vagy porcukorral díszítheted.

Videón mindez így fest >>>
 Leveles tészta recept bármilyen süteményhez >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss