Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megáll az ész! Itt az IKEA húsgolyó illatú gyertyája – a pacal felkészül

default user icon
MME
Hál’ istennek, nem egy olyan termékről van szó, ami végleg felkerült az IKEA polcaira, hanem egy időszakos, limitált szériás termékről van szó, ami itthon (még) nem elérhető. Amerikában dobta piacra a könnyen összeszerelhető bútorok eladására szakosodott multinacionális kiskereskedelmi üzlethálózat annak apropóján, hogy Family programjuk éppen most ünnepli tizedik évfordulóját az országban.

Úgy tűnik, hogy egyre nagyobb divat bizarr illatú gyertyákat piacra dobi. Nem is olyan régen még Jeremy Clarkson (a Top Gear autós magazin legendás műsorvezetője – a szerk.) borzolta a kedélyeket herezacskó illatgyertyájával, aztán megjelent Gwyneth Paltrow is, aki vagina aromával ellátott mécsesekkel tarolta le a világhálót, majd a végső döfést a KFC-s csirke illatú körömlakk vitte be az internet népének. Szóval elég hajmeresztő dolgok történnek mostanság a piacnak ezen ágán, így nem csoda, hogy az IKEA kiváló reklámszakemberei is meglovagolták a témát.

Ha valami oknál fogva te mégis igényt tartanál egy ilyen húsgolyós gyertyára, sajnos el kell hogy keserítsünk. Jelenleg egy szemfüles reklámfogás apropóján a Family program amerikai bevezetésének tizedik évfordulójára találták ki, amihez egy nyereményjátékon keresztül lehet hozzájutni limitált darabszámban. Magyarul itthon nem kapható, csak az Egyesült Államokban.

Ha annyira hiányzik az IKEA-s húsgolyók illata, akkor a legjobb megoldás az, ha beszerzel egy nagy adaggal és otthon kisütöd. Garantált az illatmámor!

Ám van ettől egy még jobb ötletünk a számodra!

A koronavírus-járvány kirobbanásánál Európa szerte bezártak az Ikea áruházak, csak az online vásárlás működött, egyik nagy kedvencünket, a svéd húsgolyót viszont nem hozták házhoz. Az IKEA akkor úgy döntött, hogy a receptet nyilvánosságra hozza, így már te is el tudod készíteni a nulláról ezt a klasszikus húsételt. 

Hozzávalók:

A húsgombóchoz:

  • 500 g darált marhahús
  • 250 g darált sertéshús
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 1 db tojás
  • 5 evőkanál tej 
  • bors

A szószhoz:

  • olaj
  • 40 g vaj
  • 40 g liszt
  • 150 ml zöldségleves alaplé
  • 150 ml marhahúsleves alaplé
  • 150 ml tejszín
  • 2 teáskanál szójaszósz
  • 1 teáskanál Dijon mustárt

Elkészítés:

  1. A kétféle darált húst összekeverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, zsemlemorzsát, tojást és összedolgozzuk.
  2. Hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk és jól átkeverjük. A masszából kis golyókat formázunk, tányérra tesszük és letakarva a hűtőben hagyjuk legalább 2 órán át.
  3. Egy serpenyőben közepes lángon olajat melegítünk, majd amikor forró, beletesszük a húsgombócokat, és minden oldalról barnára sütjük.
  4. Amikor megbarnul, egy tűzálló edénybe tesszük, lefedjük és 180 ° C-os sütőben további 30 percig sütjük.
  5. A szószhoz a vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet és két percig pirítjuk. Hozzáadjuk a kétféle alaplét és tovább keverjük.
  6. Ezután beleöntjük a tejszínt, a szójaszószt és a Dijon mustárt. Felforraljuk, és hagyjuk, hogy a szósz besűrűsödjön. Ennyi, a húsgolyókat már tálalhatod is a szósszal.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss