Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt az eperszezon!

A spárgával egy időben van az eper évadja. Spárgaevő országokban egy májusi spárgaebéd után természetesen eper a desszert, legfeljebb az lehet a kérdés, milyen módon… Epertorta? Eperkrém tejszínhabbal? Palacsinta friss eperlekvárral töltve? Eperhab? Eperparfé? Nagyon sokáig lehetne folytatni…

Én máig úgy szeretem legjobban, ahogy gyermekkoromban otthon ettük. Az eper megmosva, szárastul, nagy tányéron kerül az asztal közepére. Mindenki előtt kis tányérka kristálycukor (igen, kristály- és nem porcukor, de ez igazán ízlés dolga), és egy szem epret száránál megfogva bele a cukor közepébe, majd a szájba. Ha nagy az eper, először a fele, harmada fér egyszerre a szájba, a leharapott rész még több cukrot vesz fel majd az újabb mártásnál. Ennyi az egész, egyszerűbben nem lehet, és ha jó (és sok ) az eper, nekem többet ér minden más édességnél.

Ez persze csak egyedül (vagyis régi bölcs családi mondás szerint: legjobb kettesben, az eper és én) vagy szűk családi körben kivitelezhető. Vendégek vagy több ember esetén szépen elkészítjük előre: megmossuk, szárát kivágjuk, nagyságtól függően kettőbe, négybe, még többe vágjuk, rászórjuk a cukrot, hagyjuk kicsit állni, és aztán kis tányérkákból  kiskanállal megesszük.

Olaszországban ismertem meg, hogy a cukron kívül mást is lehet rátenni, és ettől egész más íze lesz. Például citromot: a savanyú lé és az édes gyümölcs remekül kiegészítik egymást. Aztán marsalát, ezt az édes, szinte likőrforma bort, amiből különben húsok mellé is szoktak finom szószt csinálni. Aztán ettem epret borssal, igen, borssal, frissen őrölt finom feketeborssal, ez is érdekes ízkombináció volt egy alkalomra, ismétlésre önkéntesen még nem adtam a fejemet. Természetesen lehet még rátenni tejszínhabot is, meg fagylaltot, nem is kötelező eperfagylaltot, lehet például csokoládé vagy vanília is.

És itt van még az egyik legegyszerűbben elkészíthető torta, amelynek főszereplője az eper. Egyik gyermekem tavaszvégi születésnapjának elengedhetetlen kelléke, a vendég gyermekek és felnőttek kedvence. Veszünk egy tortalapot, vagy ha szorgalmasak vagyunk, maguk sütjük, de nyugodtan vehetjük készen is. Félmagasságnál kettévágjuk, az alsó felére frissen felvert tejszínhabot kenünk (itt nincs kompromisszum, ne a kész sprayt használjuk!) , rá sok eperdarabot szórunk. Aztán jöhet rá a másik piskótalap, a tetejére pedig tejszínhab és eper. Aki akarja, kiélheti művészi hajlamait, lehet a tetejét cifrázni, de elrontani biztos nem lehet. És a siker garantált.

Sok finom epret kívánok a következő hetekben!

További receptek eperrel >>>

Mindent az eperről >>>


Ezek is érdekelhetnek

Friss