Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a vége: leszerelik az önkiszolgáló kasszákat?

default user icon
MME
Az önkiszolgáló kasszák bevezetése jó ötletnek tűnt, ám egyre több kereskedő érzi úgy, hogy amióta a vásárlók ezzel az egyszerű fizetési lehetőséggel is élhetnek, több termék tűnik el, mint amikor csak a hagyományos kasszák működtek.

Míg nálunk még mindig újdonságnak számítanak az önkiszolgáló kasszák, addig Nyugat-Európában és Amerikában már több mint 10 éve működik ez a rendszer. A hátrányunk kb. 10 év, és a tapasztalataikat jobb nem figyelmen kívül hagyni.

Miért vezették be az önkiszolgáló kasszákat?

Az önkiszolgáló kasszák elvileg a boltnak és a vevőnek is jók: az üzlet spórol a munkaerővel, a vásárló pedig gyorsabban sorra kerül. A gyakorlatban azonban ez nem egészen így működik: általában az automata kasszáknál is áll egy bolti alkalmazott, aki felügyeli a folyamatokat és segít, ha kell. A vevőknek sem leányálom ez a fizetési mód, legalábbis sokan vesződnek az áruk beazonosításával, a mérlegeléssel, a vonalkódok lehúzásával és a gépek hibáival.

Itt a vége?

Amerikában és Nyugat-Európa több bolthálózata már tömegesen zárja be az automata kasszákat az elégedetlenkedő vevők miatt. Ám Amerikában van egy másik ok is: ez pedig az, hogy az önkiszolgáló kasszákkal felszerelt boltokból egyszerűen sokkal több termék tűnik el, mint a hagyományos kasszás boltokból. Egy néhány évvel ezelőtti tanulmány szerint az automata kasszás bevásárlásoknál a bolt szempontjából a termékek majdnem 4 százaléka „vész el”, ami több mint kétszer annyi, mint a hagyományos kasszáknál.

Mi a helyzet Magyarországon?

Szakértők szerint nálunk nem várható az önkiszolgáló kasszák tömeges leszerelése, hiszen a legtöbb helyen hagyományos kasszák is működnek még. Az ok egyébként egyszerű: az amerikai boltok részben olyan problémára reagálnak ezzel a lépésükkel, ami nálunk nem jelentkezik. Ott ugyanis a legtöbb automata kasszához nem tartozott személyzet, és hagyományosk kasszákat teljesen megszüntették, így nem volt lehetőségük a vevőknek a választásra.

Forrás: Pénzcentrum 

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek