Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a trükk! Így nem puffasztanak a hüvelyesek

A hüvelyesek nagyon egészségesek, sok bennük a fehérje, a rost, és az az antioxidáns. Ráadásul még laktatóak is. Egyetlen baj van velük, hogy bizony puffasztanak… De szerencsére erre is van megoldás!

Szoktassuk hozzá a szervezetünket!

Bizony a szervezetünknek is hozzá kell szoknia az új tápanyagokhoz, ezért fontos, a fokozatosság elve. Apránként emeljük az étrendünkben a hüvelyesek mennyiségét.  Így kevésbé fogja megviselni a szervezetet. Megéri, a babfélékben ugyanis olyan cukrok találhatók, amelyek táplálják a bélrendszerben élő hasznos baktériumokat, és csökkentik az emésztőrendszeri rákbetegségek kialakulásának esélyét.

Áztassuk be!

Főzés előtt áztassuk be a hüvelyeseket egy éjszakára hideg vízbe. Másnap öntsük le a vizet, majd tegyük fazékba, és öntsünk rá újra annyi vizet, hogy egy ujjnyival ellepje. Forraljuk fel, majd szedjük le a képződő habot, és adjunk hozzá még egy kevés vizet, ha szükséges. Némi türelem szükséges a műveletsorhoz, de cserébe csökken a puffadás esélye.

Ne magában fogyasszuk!

A babféléket nem érdemes magukban fogyasztani, ha sok zöldséget eszünk mellé, kevésbé fognak puffasztani. Különösen a leveles, illetve zöld színű zöldségek jók erre a célra. Érdemes fele-fele arányban tálalni, fél adag zöldség – fél adag hüvelyes.

Figyeljünk a cukrokra!

Ügyeljünk arra, hogy a gyümölcsök, illetve a cukros ételek és a hüvelyesek fogyasztása között mindig teljen el legalább 2-3 óra. Egy étkezéshez csak egyféle fehérjét együnk, mivel mindegyiknek másféle emésztőnedvre van szükség az emésztéséhez. Éppen ezért a hüvelyeseket ne kombináljuk hússal. Kerüljük a burgonya és a babfélék együttes fogyasztását is, mert ez emésztési problémákhoz vezethet. Teljes kiőrlésű gabonaféléket viszont bátran fogyaszthatunk a hüvelyesek mellé.

Jól rágjuk meg!

Fontos, hogy evés közben alaposan rágjuk meg a hüvelyeseket, hiszen az emésztés a nyállal, a szájban kezdődik. Ha korábban kevés hüvelyest ettünk, akkor eleinte csak heti egy-két alkalommal, és kis mennyiségben építsük be őket az étrendünkbe.

VÖRÖSTŐL A SÁRGÁIG - LENCSE KISOKOS >>> 

A 3 LEGEGÉSZSÉGESEBB HÜVELYES A VILÁGON >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss