Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a szezonja: tippek, tanácsok és receptek a lédús szederhez

Nyersen is imádjuk, de a lédús bogyók frissítő italokhoz, gyümölcsleveshez vagy jeges desszertekhez is szuper alapanyagok. Mutatjuk, mit csinálj a friss szederből!

A szeder nem egyszerre érik be a bokrokon, így júliustól egészen októberig szüretelhető a termés. Nyers fogyasztásra és konyhai hasznosításra egyaránt a teljes felületükön sötétlilára színeződött, fénylően feszes szemek az igazán alkalmasak. 

Tárolás

Az érett bogyók nyomásra felettébb érzékenyek. A szállításkor megsérülteket selejtezd ki, mert gyorsan penészednek! Az épeket terítsd szét egy tálcán, és folpakkal letakarva tedd a hűtőbe. Ha 2-3 napon belül nem tudod elfogyasztani vagy felhasználni a készletedet, akkor fagyaszd le – tasakokba porciózva egy évig eláll. A kiolvasztott szeder ugyan kevésbé feszes, mint a friss, de lekvárnak, kompótnak vagy szósznak így is tökéletes.

Fagyasztási kisokos >>> 

Mosás

A kényes szeder a tisztálkodást illetően jobban kedveli a kényeztető kádfürdőt, mint a masszírozós zuhanyt. Nagy nyeles szűrőben, finoman mozgasd egy tál hideg vízben, majd csepegtesd le és konyhai papírtörlőn hagyd megszáradni. Ha a forgalmas utaktól távoli kertedből vagy ismerős ültetvényről származik, nyugodtan eltekinthetsz a vizes tisztításától, hiszen a málnához hasonlóan ez sem érintkezik a földdel.

5 hűsítő ötlet szederrel

1. Limonádé és szörp

Hőségben nincs jobb egy házi limonádénál! Tegyél egy kancsóba 10 dkg szedret, szórd meg 1-2 ek cukorral, nyomkodd össze, és facsard rá 2 db lime levét. Hagyd állni egy rövid ideig, majd öntsd fel 6 dl behűtött ásványvízzel és 4 dl tonikkal. Végül szűrd jégkockákra, és dekoráld mentalevéllel, valamint pár szem szederrel. 

Ha sok szedred van, készíts belőle nyersen kevert szörpöt, és fogyaszd szódával, ásványvízzel hígítva!

Szederszörp nyersen >>>  

2. Smoothie

Indítsd a napodat egy szedres smoothie-val és vigyél belőle – nyáron hűtőpalackban – az irodába is! 2 adaghoz tegyél a mélyhűtőbe 25 dkg szedret 20 percre (vagy használj fagyasztott gyümölcsöt), majd turmixold össze 1 db banánnal, 10 dkg joghurttal, 1 ek barna cukorral és 2 dl tejjel.

Szedres smoothie >>>

Smoothie receptek >>> 

3. Nagyi krémlevese

Jól hűtsd be, és kínáld a vasárnapi ebéd előtt előételnek vagy bármikor nyári desszertnek! Vaníliafagyival, félkemény tejszínhabbal gazdagítva, mentával megbolondítva ellenállhatatlan.

4. Jeges nyalánkságok

 A parfé, a fagyi vagy a sorbet a kedvenced? Fagyigép nélkül is bármelyiket egyszerűen elkészítheted pürésített szederből.


5. Kevert italok

A nyáresti kerti partik sztárjai a koktélok. Az ütős Black Eye-hoz jó sok jeget rázz össze shakerben 3 cl vodkával és 1 cl – saját készítésű – szederlikőrrel. Szűrd pohárba, és díszítsd gyümölcsnyárssal!


A sofőröknek egy alkoholmentes shake-et készíthetsz. Mixelj össze 5 dkg friss szedret 3 cl – házi – szederszörppel és 1 cl citromlével, majd töltsd rá 1 gombóc vaníliafagyira, amit egy hosszúitalos pohár aljára pottyantottál. Öntsd fel az egészet tejjel, könnyedén keverd át, és dekoráld tejszínhabsipkával!

Ezek is érdekelhetnek

Friss