Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a nagy bacon-teszt! Eláruljuk, melyiket süsd meg reggelire

Bacon, alias a sertés oldalszalonnából készült többnyire pácolt, füstölt hústermék, ami szalonna néven is megtalálható idehaza. Sokan a kifejezést meghallva elgyengülnek, mert bizony igencsak az egyik legfinomabb húsos alkatrészt, amit egyszerű halandó könnyen beszerezhet magának.

A boltokban előre csomagolva többnyire kockázva vagy szeletelve látjuk őket. Mi a héten kilenc különböző szeletelt példányt gyűjtöttünk be, hogy megtudjuk melyik a legjobb a nyári grillezéshez. Mindegyiket azonos ideig kezeltük hővel, hogy a lehető legpontosabb képet kapjuk róluk. Vannak köztük olyanok, melyeket a leírás alapján nem kötelező megsütni, de mi mégis megtettük az összessel.

Sósság, állag és füstösség. Leginkább ezeket figyeltük az értékelés során és ezen hármas szempont alapján soroltuk őket szépen sorba. A kilenc közül biztosan 4 egy gyártósorról származik, ami kicsit érdekes.

Karát

Nem nyúlós fajta, könnyen elválasztható az összes szelet egymástól. Elkészítés után kapunk egy frankó ropogós bacont, aminek ízében találunk egy kevés sót, de füstölésre utaló nyomat még annyit se. A hús ízre jó, zsír viszonylag kezelhető mennyiséggel sült ki belőle. Leginkább a só és a füstölés mértékét emelnénk rajta picit.

 Adatok: 200 gramm, császárszalonna 92%, 499 Ft

Gierlinger’s

Bámulatosan vékony szeletekre tudták vágni, ami szinte egy kisebb húzástól is el tud szakadni, Ránézésre nyersen, zsírosabb hatást kelt, de elkészítés során az egész kisebb, mint felére ugrik össze. Pillanatok alatt megsül és durván jó bacon chips lesz belőle. A ropogásra egy szavunk nem lehet az tökéletes. Só és füst nyoma nincsen sehol, de az állag király.

Adatok: 80 gramm, császárszalonna 96,1%, 329 Ft

Pápai

A szeletek vastagságát nézegetve simán kiderül, hogy a héten ez a bajnok. Látványra inkább a húsosabb baconok közé sorolandó, ennek ellenére ez is gond nélkül felére zsugorodik, ahogy rendesen megsütjük. Ízre kellően húsos, a bacon klasszikus íze tisztán átjön. Sóssága közepes és mellé egy kis füstöt is kapunk.

Adatok: 200 gramm, császárszalonna 99%, 559 Ft

Spar

Kinézetre patent a bacon. Szép fényes felület, sok hús és kevés zsír, körülbelül így lehet elsőre a látottakat jellemezni. Enyhén nyúlós bacon, ami akár 40-50 cm-re is kinyújtható. Hő hatására hihetetlen erővel meghullámosodik, de legalább egyedi kinézete lesz. Ízre keményen sózott, ami elnyom minden más íz csírát is a környéken. Sajnos a só elnyom mindent, ebből kevesebb kellene. Állagra félig ropogós, egész korrekt.

Adatok: 200 gramm, császárszalonna 92%, 499 Ft

Pikok

Nem árt vele vigyázni, mert ez a példány történetesen nagyon könnyen szakadt. Inkább húsosabb ránézésre. Elkészítés után az egyik pont úgy mutatott mintha a Balatont látnánk magunk előtt szalonnára festve. Ízében tiszta húsos ízeket találunk, ami mellé került egy csipet só. Nem száraz, van benne zsír is, szóval kifejezetten tuti lett.

Adatok: 200 gramm, császárszalonna 92%, 499 Ft

CBA

Szép nyurga hosszú szeletek. Megsütés után extra kicsire ugrik és még fodros is lesz felülete. Kóstolva kiderül, hogy egy közepesen sózott, ízletes húsos szalonnáról van szó. Állagra ropogós, főleg a széleinél. Zsír nem olvadt ki belőle teljesen, maradt így is, tehát remek az összhang.

Adatok: 150 gramm, császárszalonna 87%, 449 Ft

Hungaro-Food

Ha centire mérnénk a heti tesztet, akkor ez biztosan nyerne, mert alapból vagy fél méter, amit ugyanennyivel meg is lehet nyújtani, ha akarjuk persze. Közepesen vastag szeletek, melyek nehezen szakadnak, inkább nyúlnak. Erőből van sózva, kicsit már túlzóan is. Állagra picit rágós maradt, ennek talán több sütés kell vastagsága végett.

Adatok: 200 gramm, császárszalonna 94%, 499 Ft

Tesco

Extra dicséret a 2x100 gramm csomagolásért. Hosszúszeletek, melyek nagyon vékonyak. Ahogy megpróbáljuk húzni szinte szakad is, ezeket pont nagyon vékonyra mérték. Állagra rágós maradt, ezzel is jobban át kell törölni a forró serpenyőt. Ízre nem találunk benne semmit szinte, majdnem ízetlen az egész.

Adatok: 2x100 gramm, császárszalonna 92%, 545 Ft

Família

Rá sikerült licitálni a Tesco vékonyságára. Ez szinte hajszél vékony és attól is képes elszakadni, hogy csak ránézünk. Hadműveletnek számít már az, hogy szakadás mentesen szétválaszuk a szeleteket egymástól. Ízre enyhén sózott, kicsit füstös és erősen zsíros maradt sütés után.

Adatok: 100 gramm, császárszalonna 95%, 399 Ft

Ítélet

A legjobb pontja a tesztnek, hogy nincsen ehetetlen vagy különösen rossz minőségű bacon ezen 9 termék között. A mezőny 2/3-ad része szinte együtt mozog, nagyon kevés eltérés van közöttük. Azt is tudjuk, hogy nem klónoznak egyelőre malacokat, így ugyanazon márka esetében is kizárt, hogy kétszer ugyanolyan minőséget kapjunk.

Ezek ellenére nálunk a heti befutó így fest: első helyen a Pápai, ami azzal győzött, hogy egy szelete olyan vastag és húsos, mint két másik a többiből. Ízre és állagra is helyén van, így övé az arany. A második helyre a Balatont megidéző Pikok bacon jutott. Ízre húsos, csöppet sós és szinte tökéletes. A Pennyból vásárolt Karát is szintén jól muzsikált, picit több só és füst és hibátlan lenne.

A sort a héten a Tesco zárta, de közel nem azt jelenti, hogy rossz lenne. Kicsit szolidabban adja elő, mint a többi. Nem olyan ízletes, de akik csak barátkoznak a bacon élménnyel, azoknak lehet, pont ez tetszene.

Pápai
Pikok
Karát
CBA
Spar
Família
Hungaro-Food
Gierlinger’s
Tesco

3 TIPP, HOGY TÖKÉLETES LEGYEN A BACONÖD >>> 

11 ELLENÁLLHATATLAN ÉTEL, HA VAN OTTHON EGY CSOMAG BACON >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss