hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Melyik országban mit isznak karácsonykor? Ünnepi italkalauz

Franciaországban pezsgőt, Magyarországon bort, de mit isznak Svédországban, Mexikóban, Venezuelában, Dél-Afrikában vagy Ausztráliában az ünnepek alatt? Megmutatjuk!
Franciaország: champagne

Nincs az a francia, aki másért merne nyúlni a fa alatt, pláne hogy a világ legnagyobb része ugyanígy tesz. A világ leghíresebb ünnepi itala ráadásul minden borfajta közül a legalkalmasabb arra, hogy végigkísérjen egy egész étkezést, úgyhogy aki nem szeretne borokat válogatni, elég, ha néhány palackkal behűt estére.

Tudtad? A francia pezsgő azért olyan drága, mert Champagne-ban a legdrágább a szőlőterület a világon.

Egyesült Királyság: portói

A szigetországban még mindig a portói számít a karácsonyi nemzeti italnak. Az ünnepekkor jellemző időjárás még kedvez is az erősített boroknak – bár Angliában gyakorlatilag egész évben portóiszezon van… Desszerthez és sajthoz tökéletes választás, ha anglomán karácsonyt rendezünk, ha pedig kifejezetten erős, füstös húsokat készítünk, akkor a főétel mellé egy kevésbé édes, fiatalabb darabbal sem vallunk szégyent.

Tudtad? A portói úgy készül, hogy alkoholt adnak hozzá, ezért erősebb, mint egy normál bor, alkoholfoka 18–20 körül van.

Spanyolország: vörösbor

Az egész világ rajong értük, ezért egyértelmű, hogy a spanyolok is a legjobb vörösboraikkal ünnepelnek. A vörösboros borvidékeik közül Rioja és Ribera del Duero a két leghíresebb. A vidék szőlőiből főként mély színű, igen összetett és gyümölcsös vörösborokat készítenek, amelyek könnyebb ételekkel is jól párosíthatók, és nem csak egy pohár esik jól belőlük.

Tudtad? A spanyolok sokáig érlelik a borokat hordóban, a legfiatalabb a joven, aztán jön a crianza, a reserva már hosszan érlelt, a gran reserva pedig sok-sok éves!

Svédország: karácsonyi sör

Ahogy a világ nagyon sok pontján isznak ilyenkor groghoz, forralt borhoz vagy tojáslikőrhöz hasonló alkoholos italokat, a karácsonyi sör is meglehetősen elterjedt. Svédországban viszont egyenesen kötelező: nemzeti italuk az ünnepek táján az alkoholmentes julmust és az erős, édes karácsonyi sör.

Tudtad? A globális felmelegedés miatt már az északi országokban is megterem a szőlő, de Svédországban nem, ott csak gyümölcsbor készül.

Alaszka: jégbor

Borvidékeken élőknek viccesen hangozhat, hogy az USA minden államában termelnek bort – így Alaszkában is. Az állam legismertebb – ha nem az egyetlen – borászata a Denali: a Texasból származó család a vadon termő gyümölcsökön kívül rizlingből és cabernet franc-ból készít jégbort.

Tudtad? A jégbornak való szőlőt–7 °C alatt szüretelik, gyakran éjszaka, így a jégborszüret igazán romantikus.

Mexikó: bor a Kaliforniai-félszigetről

A Mexikóban élőknek is természetes, hogy az ünnepi asztalra bor kerül. A Guadalupe-völgyben készült borok az Egyesült Államokban sem csak az egzotikum miatt keresettek: a borvidék adottságait a szakértők Toszkánáéhoz hasonlítják.

Tudtad? Bor szempontjából újvilágnak az Európán kívüli bortermelő országokat nevezzük.

Venezuela: petit verdot

A dél-amerikai bortermelő vidékek állandó presztízsharcban állnak egymással: komoly nemzeti büszkeség övezi a bortermelést minden országban. Ennek megfelelően Venezuelában is egy helyi különlegesség, a petit verdot-t kerül az ünnepi asztalra. Ez a klasszikus bordeaux-i szőlőfajta több szakértő szerint új hazára lelt ezen a vidéken, s Venezuela klímáján a legjobb arcát tudja megmutatni.

Tudtad? A petit verdot szőlőfajta régebben Bordeaux egyik fő szőlőfajtája volt, mára „kiment a divatból”

Dél-Afrika: brandy

A dél-afrikai borok és pezsgők ismeretében nehezen hihető, de a helyiek a jeles ünnepeken sokkal nagyobb mennyiségben fogyasztanak brandyt, mint bort. Annak ellenére, hogy karácsonykor tombol leginkább a nyár és strandidőben is ragaszkodnak a megszokott márkájú borpárlatokhoz, ami nem csoda, hiszen 2014-ben a Paarl borvidékről került ki a világ legjobb brandyje.

Tudtad? A brandy más szóval borpárlat. A cognac szó azonban nem használható bármilyen brandyre, csak a francia Cognac vidékén készült párlatra.

Ausztrália: shiraz pezsgő

Az ausztrálok saját ikonikus szőlőfajtájukból, a shirazból készítenek pezsgőt. Mivel a karácsonyt ők is a strandokon töltik, nem is baj, ha nem a nagy testű és magas alkoholtartalmú vörösborokkal ünnepelnek. Ezek a pezsgők az európaiak számára szokatlanok, ugyanakkor izgalmasak is: sokkal harsányabb gyümölcsösséggel és persze tannintartalommal bírnak, mint a filigrán fehér fajtákból készült buborékos társaik.

Tudtad? A shiraz szőlőfajta más néven syrah, és semmi köze a perzsiai (ma Irán) Shiraz városához.

Magyarország: fehér- és vörösborok, pezsgő és tokaji aszú

A tokaji aszú igazi kincs, tökéletesen illik bármelyik ünnepi menühöz, de választhatjuk valamelyik cabernet franc-t is. Aki fehérborra vágyik, az is megtalálja a magának valót: az illatos Irsai Olivértől kezdve a ritka juhfarkig. A buborékimádók is örülhetnek, szinte minden borvidékről találunk már remek pezsgőt! 

Tudtad? A tokaji aszúhoz kézzel szedik az aszúszemeket, és ebben a helyi asszonyok a legügyesebbek fürge ujjaikkal.

A FORRALT BORON TÚL - 5 ELLENÁLLHATATLAN KARÁCSONYI ITAL >>> 
A TÖKÉLETES TOJÁSLIKŐR! KÉSZÍTSD EL VELÜNK HÁZILAG - VIDEÓ! >>> 
FÁJ A TORKOD? ROSSZ A KEDVED? PRÓBÁLD KI EZT A FORRÓ PUNCSOT! >>> 
KOKTÉL-KISOKOS: ÍGY KÉSZÍTHETED EL OTTHON A KEDVENC ITALAIDAT - 1. RÉSZ >>> 
KOKTÉL-KISOKOS: ÍGY KÉSZÍTHETED EL OTTHON A KEDVENC ITALAIDAT - 2. RÉSZ >>> 


Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss