Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Istenien hűsítő gazpacho, a meleg nyári estékre

default user icon
MME
Vannak azok az ételek, amiket általában csak étteremben eszünk, és emiatt valahogy eszünkbe sem jut otthon elkészíteni. Hogy miért? Mert úgy gondoljuk, biztos iszonyúan macerás, vagy bonyolult. Ilyen például az andalúzok frissítő, hideg, nyers zöldség alapú levese, a gazpacho.

Ha megkérdeznénk tíz embert, akik már ettek gazpachot arról, hogy hol ette, a túlnyomó többsége tuti azt fogja válaszolni, hogy egy spanyolországi nyaralás során, egy kiskocsmában. Ám az, hogy otthon nekilássanak, még csak eszükbe sem jutott. Pedig egyáltalán nem butaság elkészíteni, sőt! A gazpachonak ugyanis csak pozitív tulajdonságai vannak, melyek közül most össze is szedtem néhányat:

  • Nem kell főzni
  • Hűsítőbb étel a nyári forróságban csak kevés akad
  • A zöldségek nyersen kerülnek bele, így ez az étel pont olyan egészséges, mint egy saláta
  • Azok a gyerekek is megeszik, akik a zöldségekhez alapjában véve  hozzá sem nyúlnának
  • Felhasználhatod benne a szikkadt, 3 napos kenyeret
  • Nagyjából 10 perc alatt elkészítheted
  • Egyszerre nagyobb adagot is csinálhatsz, mert 2-3 napig is simán eláll. Tedd be a hűtőbe, és ha valakinek kedve támad hozzá, csak kivesz magának egy adagot. Sokat csinálj, mert rá fognak járni!
  • És a legfontosabb: rettentően finom!

Nos, nincs annál jobb, mint amikor egy kvázi munka nélkül összedobott ételért kapunk elismerést a haveroktól, vagy a családtól. A házi gazpacho esetében számítsunk az „ez sokkal jobb, mint amit abban az andalúz étteremben ettünk!”, megjegyzésekre.

Na, de nézzük a receptet! Bár ez egy pofonegyszerű fogás, itt is fontos, hogy kóstolgassunk, és szükség esetén ízesítsünk utána!

  • 1 kg érett paradicsom, zöld része kicsumázva (nem kell meghámozni!)
  • 1/2 kígyóuborka meghámozva
  • 1 db zöld kaliforniai paprika
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 vastag szelet fehér kenyér - ha van, akkor kovászolt, de bármilyen más is tökéletesen megfelel a héjától megfosztva
  • 2 ek sherry ecet vagy vörösborecet
  • 1 dl olíva olaj
  • só, bors
  • A tálaláshoz apró kockákra vágott paradicsom, uborka, paprika és hagyma, mindenkinek 2-3 kávéskanálnyi

1. Vágjuk a zöldségeket rusztikus darabokra, majd turmixban, vagy botmixerrel mixeljük őket össze alaposan.

2. Tegyük hozzá az olajat, az ecetet, a kenyeret és fűszereket, majd mixeljük tovább.

3. Adjunk hozzá annyi jeges vizet, hogy kellemes krémleves állagúvá váljon. Ügyeljünk arra, hogy ne hígítsuk túl!

4. Hagyjuk a hűtőben összeérni legalább 2 órán át.

5. Tálaljuk eldarabolt zöldségekkel.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss