Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Isteni tejfölös-szalonnás batyu

MME MME
4/5
60 perc
bonyolult
megfizethető

Elkészítés

Az 5 dkg élesztőt felfuttatjuk az 1 dl langyos cukros tejben. Amíg felfut az élesztős-cukros-tejes keverék, addig kimérjük a fél kg lisztet, átszitáljuk, majd a közepébe mélyedést készítünk, és a mélyedésbe sót szórunk.

Elkezdjük az élesztőhöz keverni a lisztet. Kevés langyos vizet érdemes hozzáönteni. Óvatosan öntsük hozzá a vizet, nehogy túl sok legyen a tésztánkhoz.

Kb. 10 percig dagasztjuk, majd ha már a tésztánk sima, akkor egy konyharuhával letakarjuk és meleg, huzatmentes helyen 25-30 percet kelesztjük. Amíg a tészta kel, addig előkészítjük a tölteléket.

A petrezselyem zöldjét megmossuk, felaprítjuk. A paradicsomokat szintén megtisztítjuk és felszeleteljük (karikára vágjuk). A pritamin paprikát is megmossuk és kockázzuk.

Ha kockázott bacon szalonna lesz a töltelékünk, akkor azt érdemes megpirítani picit és a zsírt lecsöpögtetni róla.

Miután megkelt a tésztánk, kétfelé vágjuk. Mind a két részt kinyújtjuk. A szeletelt paradicsomokat ráhelyezzük az egyik kinyújtott tésztára, erre mehet egy kiskanál tejföl majd a többi tölteléknek szánt hozzávaló. A tetejére sajtot szórunk.

A paradicsomszeletek ne legyenek nagyon közel egymáshoz. A másik kinyújtott tésztalappal pedig betakarjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a széleit vizes ujjal összenyomkodjuk.

Kizsírozott tepsiben, közepes hőmérsékleten megsütjük.

Megjegyzés

Mivel a családban mindennap itthonról hordjuk a tízórainak, uzsonnának valót, így egy idő után unalmassá vált a rántott húsos vagy kolbászos szendvics. A pékségek kínálata pedig - valljuk be -nem az igazi. Az otthon készített étel mindig ízletesebb és biztos, hogy egészségesebb. Ezt a tésztát szinte bármivel megtölthetjük. Ráadásul a tésztához használt durumrozs liszt egészségesebb, mint a hagyományos búzaliszt, mivel kb. 10%-kal kevesebb a szénhidrát tartalma, rosttartalma viszont 20%-kal magasabb. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss