A sütőtök az őszi egyik legnépszerűbb zöldsége. Amellett, hogy isteni finom, számtalan pozitív élettani hatása is van, amiért érdemes belőle minél többet enni!
- A sütőtök tele van vitaminokkal, mint például A-, és C-, E-, B2-vitaminnal. Tartalmaz magnéziumot, vasat, a kalóriatartalma pedig viszonylag alacsony.
- A sütőtökben olyan anitoxidánsok találhatóak, mint az alfa-karotin vagy a béta-karotin, amelyek semlegesíthetik a szervezetben a szabad gyököket. A szabad gyökök feladata, hogy elpusztítsák a baktériumokat, ám ha sok van belőlük, akkor betegségeket okozhatnak. A tökben lévő antioxidánsok azonban semlegesíthetik a sejteket károsító szabad gyököket. A magas antioxidáns tartalma miatt csökkenti a rákbetegségek kialakulásának kockázatát is.
- A béta-karotin, amely nagy mennyiségben megtalálható a sütőtökben, az A-vitamin provitaminja. Ez az anyag az, amiből a szervezet a májban A-vitamint képes előállítani, ami a szemünk védelmének legfontosabb vitaminja. Ennek hiánya hosszabb távon vakságot is okozhat. Az A-vitamin mellett a sütőtökben lutein is van, ami szintén védi a szemet.
- Annak ellenére, hogy a sütőtök tele van tápanyagokkal, viszonylag alacsonyabb a kalóriatartalma. Egy csésze főtt tök kb 50 kalóriát tartalmaz, a 94 %-a pedig víz, emiatt többet ehetünk belőle, mint más szénhirdátforrásokból, például a rizsből, burgonyából. Nagyon jó rostforrás, ezáltal jobban eltelíti a gyomrot, csökkenti az éhségérzetet.
- A sütőtök olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek javíthatják a szív egészségét. Magas a kálium , a C-vitamin és a rosttartalma, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban dolgozzon a szívünk. A sütőtök magas az antioxidáns-tartalom megvédhet a rossz koleszterintől, védik az érrendszert, ezáltal is csökkentve a szívbetegségek kockázatát.
Leggyakrabban sütve fogyasztjuk, vagy krémlevest készítünk belőle, de édeskés íze miatt, süteményekhez is kiváló! Mutatjuk is a kedvenc, sütőtökös desszertjeinket!