A magyar ebéd elképzelhetetlen leves nélkül. Leves és a második, illetve harmadik fogás. A leves történelme hosszú, de valószínűleg pontosan egyidős a benne lévő tésztákkal, melyek gazdaggá, laktatóvá teszik a leveket. Rengeteg féle levesbetét ismert, nézzük most a tésztákat!
Cérnametélt
Hosszúkás, spagettiszerű, csak annál sokkal vékonyabb tészta, a leggyakoribb levesbetét. Leginkább húslevesbe főzzük.
Eperlevél és kiskocka
A hús és -zöldséglevesek legkedveltebb tésztája ez az egymáshoz nagyon hasonló levesbetét, de tehetjük borsólevesbe is.
Lebbencs
Mielőtt a levesbe kerül, megpirítjuk, és természetesen leginkább lebbencsleves készül belőle.
Csigatészta
Elkészítése igen bonyolult és hosszadalmas. A 19. század közepén az eperlevél veszi át helyét, hiszen annak szélét csak derelyevágóval le kell vágni. Csontlevesbe tesszük leggyakrabban.
Betűtészta
A gyerekek kedvence és az iskolai menzák egyik örömforrása. A paradicsomleves elképzelhetetlen nélküle, hacsak nem tarhonya van benne.
Tarhonya
A megszárított tésztát lereszelik, így készül a tarhonya. Levesbetétnek, köretnek esszük, de a legtöbb "paraszti" egytálétel alapja is. Krémlevesekbe, leginkább paradicsomlevesbe illik.