Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ismét drágul a kenyér: ősszel akár már 400 forint fölött is lehet egy kiló

default user icon
MME
Drágább lett a búza, az energia és a munkaerő is, így elképzelhető, hogy ősszel akár 400 forintnál is drágább lehet egy kiló kenyér.

A gabonatőzsdei rekordok és a feldolgozóipar költségemelkedése miatt őszre akár négyszáz forint feletti kenyérárral is szembesülhetünk – írta meg a Népszava.

Lakatos Zoltán, a Magyar Pékszövetség alelnöke szerint az idei, rendkívül magas gabonaárak óhatatlanul megjelennek a liszt, illetve a sütőipari termékek árában. Mint mondta: a malomipar augusztusban már emelte a liszt árát, de szeptemberben újabb drágulásra számítanak.

 

Lakatos Zoltán szerint könnyíthetne az ágazat helyzetén, ha a kenyér is bekerülne a kedvezőbb, 5 százalékos áfa körbe. Ezt nem csak a Pékszövetség, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogatja.

A KSH adatai szerint idén az első félévben a liszt 8, a búza pedig 30 százalékkal drágult. Az aratás idején a malmi búza indulóárai elérték a tonnánként 63 ezer forintot, de az előző szezon végén már 70-80 ezer forintot is kértek érte. A malompar költségeiben az alapanyag több mint 80 százalék, ám időközben, a búza mellett, az energia, a szállítás és a munkaerő is drágább lett.

Ezek is érdekelhetnek

Friss