Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ismerd meg az omlós tészta titkát!

default user icon
MME
Ismerd meg a linzerhez, quiche-hez, édes és sós pitékhez, kosárkákhoz, aprósüteményekhez és kekszekhez egyaránt felhasználható vajas gyúrt tészta készítésének minden fortélyát!

 1. Fő alkotóelemek és arányok

A pitetésztának is nevezett omlós gyúrt tészta fő alkotóelemei a liszt, a vaj és a porcukor. A cukrászok aranyszabálya szerint 3 rész liszthez 2 rész vaj és 1 rész cukor kell. A vajat ugyanannyi margarinnal vagy a vaj 80 százalékát kitevő zsírral helyettesítheted. Gluténmentes diéta esetén kukorica-, rizs- és mandulalisztet, illetve ezek keverékét használhatod. Sós pitéknél hagyd el a cukrot, és tegyél 1 tk sót a tésztába.

2. Hideg vaj

A feldarabolt hideg vajat kés segítségével, késes aprítógépben vagy kézi mixer gyúrópálcájával dolgozd morzsalékosra a liszttel, hogy ne melegedjen fel a kezedtől.

3. Gyorsaság

Hűtsd le a kezedet hideg vízzel a csap alatt, majd töröld szárazra, lisztezd be, és gyorsan gyúrd a morzsalékos vajhoz a porcukrot, valamint az esetleges többi hozzávalót. Nem kell teljesen simára dolgozni, elég, ha összeáll.

4. Dúsítás, fűszerezés

A fő összetevők és egy csipet só mellett az alaptésztát a recepttől függően dúsíthatod tojással, valamint kakaóporral, darált dióval, mandulával vagy mogyoróval, és tetszés szerint ízesítheted fűszerekkel (pl. vaníliával, fahéjjal, citromhéjjal).

 5. Lazítás

Kevesebb zsiradék és tojás használata esetén lazítsd a tésztát a liszthez kevert sütőporral. A tészta állagát valamilyen folyadék, pl. tojás, tej vagy egy kevés hideg víz is lazábbá teszi.

6. Pihentetés

Az összeállt tésztát folpakkal letakarva vagy nejlonzacskóban tedd a hűtőbe legalább 30 percre vagy még jobb, ha 2-3 órára. Akár előző nap is elkészítheted, de a nyújtás előtt 10 perccel vedd ki a hűtőből.

7. Nyújtás

Lisztezd be a munkalapot és a sodrófát is. Dolgozz minél gyorsabban, és szükség esetén ismételten szórj egy kevés lisztet a tészta alá!

8. Formába helyezés

A kerekre vagy téglalap alakúra nyújtott tésztát belisztezve tekerd fel a sodrófára, és fokozatosan engedd le a piteformába vagy a tepsibe.

9. Piteforma kibélelése

A túllógó széleket vágd le, majd egyenletesen szurkáld meg a tészta alját villával. A kibélelt formát érdemes a hűtőbe tenni kb. fél órára, mert így a tészta kevésbé fog összeesni a forró sütőben.

10. Vaksütés

Könnyen megakadályozhatod, hogy egy nedvdús gyümölcsös töltelék eláztassa a pitét. Terítsd le sütőpapírral a tésztával kibélelt formát, önts rá nehezéknek pl. szárazbabot, majd süsd 180 fokon 10 percig. Plusz védőréteget készíthetsz, ha az elősütött tésztát lekened tojással és visszatolod a sütőbe 1 percre.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss