Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Te tudod, ki a csálinger, és mit csinál, amikor kummant? Most eláruljuk!

default user icon
MME
A leggyakoribb vendéglátós kifejezéseket gyűjtöttük össze, amik egy étteremben dolgozó csapat számára mindennaposak. A vendéglátós berkekben nem jártasak előtt viszont idegenen hangozhatnak. Mostanáig.

Sokszor mondják, hogy a vendéglátósok közössége egy különleges, zárt világ, amit csak az ért meg igazán, aki megtapasztalta, vagy még benne van. Annyi biztos, hogy van néhány olyan kifejezés, amit a laikusok nem ismernek, vagy legalábbis erősen gondolkodni kell a jelentésükön. Íme néhány példa a vendéglátós szakzsargonból!

A vendéglátásban dolgozók elnevezése

Bár manapság ritkán hallani ezt a kifejezést, a csálinger nem más, mint a pincér, felszolgáló.

A pikoló már lentebb helyezkedik el az éttermi dolgozók ranglistáján, ugyanis a vendéglátóipari tanulót jelenti, illetve az újoncokat a vendéglőben, kávéházban.

A felszolgálók tevékenységei

Egy étteremben egyértelműen elkülönül a konyha és a vendégtér, ahol a pincérek tevékenykednek. Ez utóbbit nevezik pályának.

Ha a vendégtérben sokan vannak, főleg kiemelt időszakban, például ebédidőben, arra mondják, hogy dzsihád. Ilyenkor az étterem dolgozói úsznak (ti. a munkában). Az a felszolgáló pedig, aki látványosan kerüli a munkát, éppen kummant.

Az éttermi eszközök a szakzsargonban

Az élelmiszer-biztonság szabályozására létrehozott egységes rendszer a HACCP, ami a Hazard Analysis and Critical Control Points angol kifejezés kezdőbetűiből kialakult mozaikszó. Ennek leegyszerűsített és vicces elnevezése a dolgozók körében a hapci.

A pincéreknél mindig van drekó, vagyis dugóhúzó, és nem hiányozhat a hangedli sem, ami a pincérek alkarjára terített fehér kendőt jelenti.

Mit eszünk és iszunk?

Az étlapról rendelt, többnyire húsos második fogás a főétel, amit a szakmabeliek rotinak hívnak. Az aperitifként (étvágygerjesztő ital) felszolgált rövidital pedig a tüske.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss