Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ismerd meg a mediterrán szűz titkát!

default user icon
HR
Az olívaolaj az egyetlen olyan olaj, amelyet természetes "szűz" módon, hideg préseléssel nyernek. Magas egyszeresen telítetlen zsírsavtartalmának és a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően igen jó hatással van az egészségre.

De nemcsak ezért érdemes használnod, hanem azért is, mert jellegzetes íze karakteressé teszi az ételeket. Itt az ideje, hogy megismerd az extra szűz olívaolaj titkát! 

A mediterrán vidékeken élő emberekről köztudott, hogy hosszabb életűek, mint a nyugat-európaiak. Ezt nyugodt életritmusuknak és táplálkozási szokásaiknak köszönhetik: sok zöldséget, gyümölcsöt esznek, rendszeresen fogyasztanak halat, illetve vörösbort, na és persze olívaolajat. Az olívaolaj felhasználása az ókorban kezdődött el. Krisztus előtt 5000-ben is sajtoltak már olívaolajat. Táplálkozáson kívül azonban más célokra is felhasználták: ezzel kenték fel a királyokat, szépítették a hercegnők testét, ápolták a csecsemők bőrét és kenték be a holttesteket. A Biblia özönvízről szóló fejezetében pedig egy olajágat tartó galamb jelenti a katasztrófa végét.

Ha a legjobb minőségű olívaolajat szeretnéd megvenni, válaszd az „extra szűz” feliratú üveget. Ez a fajta az olajbogyó első préselésének az eredménye, amelyet a leszedés után legkésőbb 24 órán belül nyernek ki a termésből. Mivel semmilyen adalékot nem tartalmaz, az olaj megőrzi eredeti zamatát és vitamintartalmát.
A szűz olívaolaj úgy készül, hogy miután kinyerték az első préseléssel az extra szűz olívaolajat, a bogyókat tovább préselik. Bár az extra szűz olívaolajhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, az íze és a minősége egy fokkal elmarad ettől. A tiszta olívaolaj a szűz és a finomított olívaolajok keverékéből áll, íze enyhébb, mint az extra szűz olívaolajoké.

Védelem az anyagcserének

A természetes állapotú extra szűz olívaolaj a hidegen történő kinyerés miatt tartalmazza a zsiradékon kívül a nem károsodott vitaminokat és ásványi anyagokat is. Antioxidáns hatást fejt ki, így védi anyagcserédet az egészségkárosító hatásoktól, anyagoktól. A chicagói Northwestern University kutatói pedig arról számolnak be, hogy vizsgálataik szerint az olívaolaj egyéb áldásos hatásai mellett az emlőrák kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

Extra szüzek a konyhában

Nem véletlen a többes szám, hiszen az extra szűz olívaolajból többféle is létezik. A fajtától, a termőterülettől, valamint az olajbogyó érettségi fokától függően más illik a halakhoz, a fehérhúsokhoz és megint más a salátákhoz. Az ízkavalkádot pedig tovább fokozhatod, ha az olívaolaj üvegébe teszel néhány bazsalikomlevelet, tárkonyt, kakukkfüvet vagy fokhagymát.

A hiedelmekkel ellentétben az olívaolaj sütéshez is használható. A napraforgóolajnál kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik a sütés tekintetében is, mivel 210 fokon kezd égni, míg a napraforgóolaj 170 fokon, így „elhasználódása” később kezdődik a főzés folyamán.

Ha a sajtolás elmarad

Az olajfa gyümölcse az olajbogyó különleges csemege, íze felséges. Az olívabogyó színe az érettséggel függ össze: fakózöld héja ősszel fokozatosan megváltozik, éréskor fényes barnára, kékesfeketére vagy feketére színeződik, megpuhul. Fogyasztás előtt a termést 8-14 napig vízben áztatják, többszöri vízcserével a fanyar ízt adó csersavakat eltávolítják, utána pedig sós vízben tartósítják.

Eheted önmagában aperitifként, de ételekbe való felhasználására is számtalan receptlehetőség áll rendelkezésedre, különös tekintettel a görög és olasz fogásoknál.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss