Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ír kávétorta

MME MME
5/5
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • Az alaphoz:
  • 10 dkg babapiskóta
  • 5 dkg lágy vaj
  • A habhoz:
  • 3 lap zselatin
  • 3 tojásságrája
  • 7 dkg cukor
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál instant kávé
  • 6 evőkanál whisky
  • 3 dl tejszín
  • A díszítéshez:
  • 3 dl tejszín
  • 27 babapiskóta
  • kávébab vagy csoki-kávészemek
  • kakaópor
  • 5 dkg fehér csoki

Elkészítés

Elkészítés: 1. Az alaphoz a babapiskótát morzsásra törjük (zacskóban nyújtófával). A morzsát összegyúrjuk a vajjal. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Kibéleljük sütőpapírral egy kb. 20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját, és kanálháttal belenyomkodjuk a masszát. A sütőben kb. 10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

2. A habhoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a cukorral vízfürdő fölött fehér krémmé keverjük. A zselatint kinyomkodjuk, és a tojásos krémben felolvasztjuk. Hideg vízbe állítjuk, és kevergetve szobahőmérsékletűre kihűtjük.

3. A tortabevonót összetördeljük, vízfürdő fölött felolvasztjuk. Belekeverjük a kávéport és a whisky-t. Összedolgozzuk a tojásos krémmel. A tejszínt kemény habbá verjük, és a habba forgatjuk. A habot a formába simítjuk az alapra, és legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.

4. Tálalás előtt eltávolítjuk a tortakarikát. A díszítéshez a tejszínt kemény habbá verjük, és vékonyan bekenjük vele a torta oldalát. Rátapasztjuk a babapiskótákat, a maradék tejszínnel a torta tetejét díszítjük. Kávészemekkel, kakaóporral és csokiforgáccsal megszórjuk.

Megjegyzés

Fotó: Springerpics - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss