hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Inzulinrezisztenica: tünet nélkül is lehet valaki IR-es!

default user icon
MME
Az inzulinrezisztenica (IR) egyre nagyobb méreteket ölt világszerte, mely kezelés nélkül igen könnyen 2-es típusú cukorbetegséghez vezet. Bár szinte mindenki hallott már róla, mégis máig vannak kérdések vele kapcsolatban a köztudatban. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa és endokrinológus szakorvos jelöltje ezeket válaszolja meg.

Az IR nem csupán egy divatbetegség?

Nagyon gyakran hallani azt, hogy az inzulinrezisztencia csupán egy divatbetegség, melynek indokolatlanul nagy feneket kerítenek és a csak a gyógyszeripar szüleménye. Ez természetesen nincs így, régebben is jelen volt, csak az orvostudomány és a diagnosztikus eljárások fejlődése révén ismerhettük meg alaposabban. Az, hogy sokaknál jelen van, nem azt mutatja, hogy egy divatbetegségről van szó, hanem azt, hogy az emberek nagy része nem megfelelő életmódot folytat (ugyanis az IR egy életmóddal szorosan összefüggő állapot). Azért is húzhatják rá ezt a címkét, mert vannak, akiknél nem okoz tüneteket (ellenben folyamatosan rombol, és taszítja az érintetteket a diabetes felé). Az, hogy a gyógyszeripar szüleménye, szintén egy gyakori álhír, hiszen az IR elsődleges kezelési módszere az életmódterápia (vagyis megfelelő diéta, rendszeres mozgás), és csak súlyosabb esetekben indokol gyógyszerszedést.

Mindenképp cukorbeteg leszek?

Az inzulinrezisztencia egyfajta prediabeteszes állapot, vagyis megelőzi a 2-es típusú cukorbetegséget. Kezelés nélkül nagy eséllyel előbb-utóbb fel is lép, ritka, ha változtatások nélkül nem alakul ki (természetesen több más problémát is okozhat pl. zsírmáj, szív-és érrendszeri panaszok, bizonyos daganatok stb). Amennyiben megfelelő kezelést kap a beteg, úgy a szövődmények elkerülhetők, hiszen így a hasnyálmirigy tehermentesül, nem fárad ki a fokozott inzulin termelésben.

Életem végéig folytatnom kell a terápiát?

A rövid válasz: igen. Vagyis az életmódterápiát mindenképp, hiszen ahhoz, hogy tartós eredményt lehessen elérni, életmódváltásra van szükség. Amennyiben az érintett ismét visszatér a régi étkezéséhez, abbahagyja a mozgást, az állapot ismét fellép. Természetesen olykor mindenki bűnözik, bűnözhet, attól még esik vissza, ám ez nem a mindennapokra vonatkozik.

A gyógyszer szedése - ha egyáltalán kell- más, mivel az eredmények javulásával elhagyható, azt nem kell egy életen át szedni- teszi hozzá Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa és endokrinológus szakorvos jelöltje.

Nincsenek tüneteim, lehetek IR-es?

Az IR főbb tünetei az elhízás, cukoréhség, pattanások, PCOS, menstruációs zavarok, meddőség. Viszont tudni kell, hogy nem mindig okoz panaszokat a probléma. Sőt, ha az illető fogamzásgátlót szed, akkor nagy eséllyel csak annak letétele után derül ki. Ennek oka, hogy egyrészt nem tud teherbe esni, másrészt megjelennek az egyéb tünetek is- csak azokat a fogamzásgátló tabletta elnyomta (ezért is használnak sokszor az IR tüneti kezelésére fogamzásgátlókat).

A másik becsapós, hogy olykor súlyfelesleg nélkül is jelen lehet IR, így sok vékonyabb nő nem is gondol rá. Pedig megeshet, hogy látszólag nincs plusz zsír az érintetten, ám kivizsgálás során jelentős mennyiségű zsigeri zsír öleli körbe a szerveket.

Forrás: Budai Endokrinközpont 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss