A gesztenyetorta tésztájához a tojásokat szétválasztjuk.
A porcukorral habosra keverjük a tojássárgákat, belekeverjük a gesztenyemasszát. Addig keverjük, amíg egynemű, krémes állagú lesz.
A tojásfehérjéből csipet sóval kemény habot verünk, majd adagonként belekeverjük a 15 dkg lisztet. Végül a tojássárgás, gesztenyés masszát óvatosan hozzákeverjük.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Amíg sül a tészta, a 2 deci tejben felfőzzük a pudingport. Amíg forró, beletördeljük a csokoládét, elkeverjük. Kihűlésig időnként megkevergetjük, hogy ne legyen bőrös.
A margarint a 15 dkg porcukorral és a csipet sóval kikeverjük, hozzáadjuk a gesztenyemasszát és a rumaromát. (Ebből a krémből tehetünk félre egy kicsit a díszítéshez.) Ha kihűlt a puding, akkor a két krémet összekeverjük.
A megsült tésztát rácsra téve kihűtjük. A torta forma tetejét egyenesre vágjuk. A levágott piskótát apró darabkákra tördeljük, leöntjük a kávéval. Beleszórjuk a kókuszreszeléket, és kézzel egynemű masszává nyomkodjuk. A kikevert margarinos krémből is adjunk hozzá 1-2 kanálnyit. Sűrű masszát kell kapnunk.
A piskótát két lapra vágjuk. Vékonyan megkenjük az alsó lapot a krémmel, majd a kávés masszát rányomkodjuk, ezt ismét vékonyan megkenjük a krémmel, s így tesszük rá a felső tortalapot. Ezt is rányomkodjuk.
A krémmel bevonjuk a tortát. Tetszés szerint díszíthetjük.
Ha nem lesz púpos a piskótánk, akkor egy nagyon vékony felső lapot vágunk, s az alsó, vastagabb lapot középen kivájjuk. Ebből lesz a kávés massza, amit visszatöltünk, ezt kenjük meg a krémmel, s így rakjuk rá a felső lapot. De ha ügyesek vagyunk, akkor 3 lapba is vághatjuk a piskótát, s akkor a középső lapból lesz a töltelék.
- SZG Anita
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!