Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Intelligens krémes, az okos süti

default user icon
MME
Okos süti? Igen! Nagyon egyszerűen elkészíthető, gyakorlatilag elronthatatlan, és igencsak krémes, vaníliás, nagyon jól illenek hozzá a különféle gyümölcsök.

Léteznek olyan ételek, melyek érdekes nevekkel rendelkeznek, ez is egy ilyen desszert. Mert hogy intelligens. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kevésbé intelligens rokonával ne próbálkozhatnánk… De ez kevésbé macerás, ellenben nagyon finom. Nézzük csak, miért is lett intelligens?

Többek szerint azért, mert sütés közben jól látható módon, magától szétválik a tészta úgy, hogy lesz alja, krémes közepe, illetve habos teteje. Így nem kell külön bajlódnunk a tészta és a krém elkészítésével. Bár ha az ember szeret sütni-főzni, akkor bajlódásról nem beszélhetünk, de néha mindenkinek jól jön egy-két pikk-pakk recept. És bár hasonlít a mi hagyományos krémesünkhöz, leginkább a tejespitékkel – vagy clafoutis-kkal – van közelebbi rokonságban. Tényleg nagyon egyszerű és elronthatatlan: tej, tojás, vaj, cukor és liszt megfelelő aránya összekeverve, tepsi, sütő – és csókolom.

Intelligens krémes málnaöntettel

Hozzávalók:
8 tojás
20 dkg kristálycukor
10 dkg porcukor
Fél rúd vanília kikapart belseje
15 dkg vaj
9 evőkanál liszt
1 liter tej
A málnaöntethez:
25 dkg málna
3 dl vörösbor
10 dkg cukor
1 evőkanál keményítő vízzel elkeverve

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a 20 dkg cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét, hozzáadjuk a felolvasztott vajat és a lisztet, és apránként hozzáadjuk a tejet. A tojásfehérjét a porcukorral keményre verjük, majd a habot a tejes masszába forgatjuk.

Vajjal kikent tepsibe öntjük, és 175 fokos sütőben 1 órát sütjük.

Az öntethez a cukrot világosra karamellizáljuk, felöntjük a borral, felforraljuk, pár percig főzzük, beletesszük a málna felét, ezzel is pár percig főzzük. A keményítővel besűrítjük, és szitán átszűrjük (nem szükséges, ha valakit nem zavarnak a magok).

A süteményt hidegre tesszük, ha kihűlt, felkockázzuk, és a málnaöntettel valamint a maradék friss málnával tálaljuk. Az öntetet kínálhatjuk lehűtve, de melegen is.

Ezen a fotón friss málnát kínálok mellé, ami majd csak június közepétől terem, de természetesen bármely gyümölcs alkalmas hozzá és a szezonnak megfelelően alakíthatjuk receptünket, így mindenki kitalálhatja, hogy melyik variáció a kedvence. Most a földieper van középpontban, aztán itt a rebarbara is, együtt alkalmazva szinergiát képeznek.

A minap a Rosenstein étteremben spárgát ettünk desszertként eperrel kombinálva mártásként elkészítve, hozzá vaníliafagylaltot szervíroztak, ami szintén házi készítésű volt. És még friss málnaszörp is volt :)! Aki teheti, nézzen be hozzájuk, a Keleti Pályaudvar mellett van, békebeli hely, családi vállalkozás, ahol a minőség és a folyamatos megújulás a legfontosabb.

Most még az epernek örülünk, de hamarosan jön a málna is, már alig várom. :) Tudtátok-e, hogy a málna az ókori ódák szerint fehér volt, és vadon, az erdőben termett. A monda szerint Ida, a nimfa, a kis Jupiternek málnát gyűjtött, mikor az ujját megszúrta a málnabokor tüskéje, vérétől a málna pirossá változott. Így hát várhatjuk, mikor lesz újra fehér.

A mitológiától függetlenül a málnának több fajtája létezik. Leginkább piros, de van fehér, sőt olykor sárgát is lehet kapni. Ilyenkor még csak melegházi van, és bár tetszetősek és nagyok, előfordulhat, hogy íztelenek. Sajnos szezonban sem lesz soha olcsó, mert nagyon érzékeny, csak kézzel szedhető, és néhány óra után tönkremegy, sérül érzékeny húsa, vagyis gyorsan romlik.

A málnában kevés a kalória, pektinben viszont gazdag. Én már próbáltam ketchuppal keverve a passzírozott málnát, kitűnő virslihez! De főképp azért fagyit, szorbetet, lekvárt, likőrt, pálinkát készítenek belőle.

Ezek is érdekelhetnek

Friss