Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elég a súrolásból! Így tisztítsd egyszerűen az edényeidet

Ma már számtalan fajta lábas és fazék között válogathatunk - nem mindegy azonban, mivel és hogyan tisztítod ezeket!
Könnyű és könnyen kezelhető - inox

Az inox felületekre könnyen kicsapódik a vízkő, így a hozzáférhető helyeken lévő piszkot súrolással, míg a nehezen elérhető réteget vízkőoldóval vagy 20%-os ecettel távolítsd el.

A foltok egyszerűen eltűnnek akkor is, ha kevés almahéjat főzöl a fazékban. Ha az edény nagyon zsíros, előbb kéztörlővel itasd fel a nagyját és csak utána állj neki mosószeres vízzel elmosogatni. Az odaégett ételmaradékot, jobb, ha előre beáztatod, majd finom fémgyapottal vagy súrolókefével eltávolítod a maradékot.

 
Strapabíró és időtálló - öntöttvas

Az öntöttvas edények nem lesznek rozsdásak, ha minden mosogatás után alaposan megszárítod, belsejét pedig kikened étolajjal. Csak is, kizárólag száraz helyen szabad tárolni. A szennyeződéseket könnyen eltávolíthatod, ha ecetes vizet forralsz benn, majd sóval átdörzsölöd az egészet. Végezetül tiszta vízzel öblítsd le, és töröld szárazra.

A kínai csodafazék - WOK

A wok egy méltán népszerű kínai edényforma, ami egy majdnem félgömb alakú, mély serpenyő. Érdemes első használat előtt beavatni: mosd át mosószeres szivaccsal, majd töröld szárazra. Kend be egy kevés olajjal vagy zsírral, majd alacsony hőfokon hagyd melegedni 10 percig. Ekkor vedd le a tűzről, hagyd kicsit hűlni, majd papírral itasd fel a megolvadt zsiradékot.

Vigyázz, hogy ne karcold össze a felületet, elég ha csak mosogatószeres vízzel leöblíted.

Ezek is érdekelhetnek

Friss