Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tudtad, hogy az ég világon semmi köze Hawaiihoz a hawaii pizzának?

default user icon
MME
A hawaii pizzát senkinek sem kell bemutatni, hiszen nem túlzás kijelenteni, hogy a világ legmegosztóbb kajái közé tartozik. Sokak szemében ez nem más, mint az olasz konyha ellen elkövetett egyértelmű merénylet, ám azok táborát is szép számmal erősítik, akik imádják az ananászos pizzát. A történetével azonban nem sokan vannak képben. Annyit már most elárulunk, hogy az ég világon semmi köze a trópusi szigethez.

A pizza valamikor az ötvenes évek közepén vetette meg a lábát Amerikában, majd néhány évvel később Kanadát is bekebelezte éppen úgy, ahogyan a görög Sam Panopoulos étterme Chathamban, Torontótó közelében 1960-ban. A Satellite néven futó vendéglátóegységben hamar felismerték, hogy a környéken piszkosul nehéz jó pizzához, vagy kínai kajához jutni annak ellenére, hogy igen trendi volt akkoriban. Panopoulos a piaci rést kihasználva azonnal felvett egy kínai szakácsot, majd pizzát is elkezdett gyúrni úgy, hogy először fogalma sem volt arról, hogyan is kell azt elkészíteni.

Beindultak a véget nem érő, sokszor hajmeresztő konyhai kísérletezgetések a gasztroforradalom jegyében, ám igazán sem ő, sem pedig kínai szakácsa nem tudta, mit is csinálnak valójában. A kitartásuk végül meghozta a sikert, hiszen miután autodidakta módon megtanultak pizzát sütni, az étterem rendkívül sikeres lett. Panopoulos ennek ellenére sem állt le a élelmiszerek kombinálásával, utólagos bevallása szerint pedig ennek köszönheti, hogy tök véletlenül megalkotta a paradicsomos alapra pakolt sajt-sonka-ananász kombóból kisült hawaii pizzát 1962-ben.

A vendégek oda voltak az új kosztért, hiszen korábban a kínai konyhán kívül sehol nem keresztezték olyan bátran az édes és sós ízeket, mint a Satellite pizzáján. A sikert persze annak is köszönhetik, hogy amikor Amerikában beütött a tiki-divathullám, minden menőnek számított, ami a csendes-óceáni szigetvilághoz volt köthető. Így a hawaii-mintás ingek, a tiki bárok, és az ananászos-kókuszos koktélok mellett Panopoulos pizzája is meghódította a világot, ami így Hawaii-ra is eljutott Maui Zaui néven paradicsomszeletekkel, ropogós baconnel, és hagymával felturbózva.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss