Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ingyen alma a kerítésen - egy szuper kezdeményezés itthon

Szuper kezdeményezéssel találkoztam a napokban a Facebookon. Erika mozgalma arra épül, hogy a kertben termő felesleges gyümölcsből mindenkinek jusson!

"Én elkezdtem, csináljunk belőle mozgalmat! Ha túl sok gyümölcsöd termett és nem tudod felhasználni, kínáld fel annak, akinek nincs! Nekem most almám és körtém van, remélem valakik örülni fognak neki!" - írta ki Facebook posztjában Pap Erika Andrea, akinek két nappal később más számos követője akadt. Erika a kertkapura akasztotta ki a bezacskózott gyümölcsöket, fel is címkézte őket, jelezve, hogy bárki ingyen elviheti őket. "Ez igazi, bio gyümölcs, az idén nem kapott permetet. Az alma inkább édes, mint savas, de remek sütemény, kompót, leves alapanyag. A körte kifejezetten finom, édes, lédús, ízes" - folytatta.

"Az ötlet maga egy norvég kezdeményezésből ered, amiről láttam egy posztot. Olvasgattam a kommenteket alatta, de mindenki csak sajnálkozott, kár, hogy nálunk ilyen nincs. Én pedig kimentem a kertbe, összeszedtem az érett gyümölcsöket, amiket már úgysem tudnék felhasználni, kiporcióztam és kiakasztottam a kerítésre.  Aztán eszembe jutott, lehet nem egyértelmű, hogy ingyen van, ezért felcímkéztem, hogy elvihető, elviheted!" - meséli nekem Erika, aki hozzáteszi, hogy adhatta volna a szomszédnak, vagy a rokonságnak, de a szomszédoknak van saját fájuk, a rokonság pedig távol él.  "Sokszor fájt a szívem a sok kárba vesző gyümölcs miatt, kereskedni vele nem éri meg, annyi nincs, iskolába bevinni sem tudom már, mert szerencsére van olyan szülő, aki ellátja őket. Így viszont mégis felajánlom és nem kell szégyenkezni annak sem aki rászorul, vagy elvinné, sőt rászorulónak sem kell lenni, bárki viheti aki szereti a gyümölcsöt."

Erika sok megkeresést kapott  azóta, hogy kikerült a posztja. "Van aki csak méltatta a cselekedetemet, volt aki kérdezte hol találja. A lényege a cselekedetemnek, ha kicsit is fel tudunk ajánlani, tegyük meg. Mert lehet más is követi a példát és szerte fognak lógni a zacskók a kerítésen, sok kicsi sokra megy alapon." Országszerte egyre több, hasonló fotó tűnik fel a Facebookon. Szóval úgy tűnik, hogy Erika felhívásához sokan csatlakoznak. 

Ezek is érdekelhetnek