Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Indul a poloskainvázió – így védekezhetünk a büdösbogár ellen

Az utóbbi egy évtizedben jelent meg, és mivel nincs természetes ellensége, igen elszaporodott hazánkban a polifág ázsiai márványos poloska. Az emberre ugyan nem veszélyes, de így is kellemetlen látogató a lakásban, a kertekben pedig rengeteg kárt okoz. Nézzük, hogyan vehetjük fel ellenük a harcot!

A poloskák elleni védekezési módszerek a különböző növénykultúrák, termesztési viszonyok miatt eltérő hatékonyságúak lehetnek, ezért mindenképpen érdemes több alternatívát bevetni annak érdekében, hogy minél kevesebb rovar tehessen kárt az érő gyümölcsökben és zöldségekben - tanácsolja a Fanny magazin.

 

legkisebb résen is bejutnak

Lapított testüknek köszönhetően a legkisebb résen is bemásznak, így könnyedén bejutnak a lakásba. A leghatékonyabb ellenük a szúnyogháló felszerelése, de fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük, nincs-e rajta szakadás, valamint érdemes átnézni a nyílászárók szigetelését, illetve a redőnytokokat is.

Kapcsoljuk le a villanyt

Sok rovarhoz hasonlóan a poloskákat is vonzza a fény, ezért amikor este szellőztetünk, kapcsoljuk le a villanyt. A már a lakásba bejutott rovarokat célszerű gumikesztyűt használva, kézzel összeszedni, majd a lakáson kívül elpusztítani, amivel elkerülhetjük a kellemetlen szagokat.

A porszívó erejével

Segíthet egy alapos porszívózás is, amivel könnyedén felszippanthatjuk a betolakodókat. Nem szabad elfelejteni, hogy a porzsákot azonnal üríteni kell, ha ugyanis a túlélők kimásznak, nem sokat ért az erőfeszítésünk.

Töröljük át a bútort

A teafaolaj a rovarok ellen is hatásos, így akár rovarirtó szerként is lehet használni az otthonunkban. Keverjünk össze egy tálkában körülbelül 30-40 cseppet fél liter vízzel, majd ezzel töröljük át a bútorokat, azokat a területeket, ahol gyakrabban fordulnak elő.

Kerüljük a sárgát

A sárga szín vonzza a kártevő rovarokat, ezért kerüljük ezt a színt a lakásban. Vagy éppen ellenkezőleg, érdemes lehet például a paradicsom, paprika mellé szappanos vízzel megtöltött, sárga tálkákat helyeznünk, így ahelyett, hogy a rovar a zöldségekben tenne kárt, belerepül az edénybe, ahonnan már nem tud kimászni.

Gyűjtsük be a petéket

Hatásosabb módszer lehet, ha az ágyások fölé sűrű szövésű anyagból készült hálót kötözünk, így a kártevők nem tudnak átjutni a terméshez. Ha erre nincs lehetőségünk, megoldást jelenthet az is, ha a kertben található növényeinket rendszeresen átvizsgáljuk, és a levelek fonákjára rakott, fehér petéket eltávolítjuk.

Járjunk túl az eszén

Megoldás lehet az is, ha a megvédendő növények köré néhány szál búzát ültetünk, így a poloskák a gabonát szívják a zöldségek és gyümölcsök helyett. Időnként érdemes újravetni a kalászost, mert csak a teljes érésben lévő szemek vonzzák a poloskákat. Csalinövényként lehet még próbálkozni koriander ültetésével, de a csalán is hatásos lehet.

Elriasztja az illata

A fokhagyma, a bazsalikom és a menta illata elriasztja a poloskákat, de még erősebb hatást érhetünk el, ha kombináljuk a növényeket, azaz mentával, bazsalikommal, fokhagymával öleljük körbe a paradicsomot és paprikát a kertben. Bár így is előkerülhetnek a kertben a poloskák, számuk jelentősen csökkenhet.

Vonzza a fény

Készíthetünk házilag csapdát PET-palackokból, elemes LED-lámpából és mosogatóléből, melyeket helyezzünk ki a kert különböző pontjaira, de ha néhány poloska betéved a lakásba, ezzel a technikával is elfoghatjuk őket. A módszer sokak szerint hatásos, a fényt látva ugyanis bemásznak vagy berepülnek a palack száján, de onnan már nem tudnak kiszabadulni.

 

Gyomirtás a kertben

Jó tudni, hogy kifejezetten kedvelik a gyomnövényeket, így ha esetleg van elhanyagolt terület a birtokunkon, érdemes minél előbb kitakarítani ezt a részt, így jelentős mennyiségű poloskától szabadulhatunk meg.

Permetezzünk dohánylével

Ha kertünk súlyosan rovarfertőzött, a saját készítésű nikotinos rovarirtó spray is segíthet, amit házilag cigarettacsikkből is elkészíthetünk. Ehhez gyűjtsünk egy vízzel teli befőttesüvegbe cigarettacsikkeket, hagyjuk ázni egy napig, majd ezzel a vízzel permetezzük le a növényt. Legyen rajtunk védőkesztyű, mert a folyadék felszívódhat a bőrön keresztül, ami szédülést, rosszullétet, extrém esetben akár halált is okozhat.

Beleesnek az esernyőbe

A fás szárú növények esetében a legjobb megoldás a kopogtatás, ezzel megfigyelhetjük a gyümölcsfáinkon tartózkodó rovarfajtát. Első lépésként érdemes a lombkorona alá egy esernyőt tenni, majd egy bot segítségével, határozott mozdulatokkal kopogtassuk meg a fa ágait, hogy a kártevők beleessenek az esernyőbe.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss