Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Adunk néhány tippet arra az esetre, ha nyers hússal kéne dolgoznod

default user icon
MME
A nyers hús nagyon könnyen megromlik, és rengeteg baktériumnak adhat helyet, ezért nem árt kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő kezelésére. Élelmiszer-biztonsági szakértők beszéltek arról, hogy mire kell ügyelni a nyers hús előkészítése, elkészítése, valamint a konyhai takarítás során.

Kerüld el a keresztszennyeződést

A nyers húsban és húslében lévő baktériumok bizony könnyen átkerülhetnek más ételekre, eszközökre és felületekre. Ezt hivatalosan keresztszennyezésnek nevezik. Amit úgy kerülhetsz el, hogy mindig alaposan kezet mosol meleg vízben szappannal, mielőtt és miután nyers húshoz érsz. És a konyhai eszközöket, vágódeszka, kés, stb. is alaposan elmosod, valamint fertőtleníted is, a konyhapulttal együtt. Tehát a szappanos, meleg vizes tisztítás nem elég! A fertőtlenítést elvégezheted akár házilagos megoldással is, például keverj el egy evőkanálnyi illatmentes, klóros fehérítőt nagyjából 3,78 liter vízben és azzal töröld át az eszközöket és a felületeket.

Az is fontos, hogy a nyers húst mindig csomagolva tárold a hűtőben, tehát a pácolt hússzeleteket is feltétlenül takard le, hogy ne fertőzhessék meg az élelmiszereket.

Figyelj a hőfokra

Ahhoz, hogy a baktériumok elpusztuljanak, fontos, hogy a megfelelő hőfokon készítsd el a húst, ehhez jól jöhet, ha beszerzel egy húshőmérőt.

Az élelmiszer-biztonsági szakértő szerint a nyers marha-, sertés-, bárány- és borjúhúst addig kell sütni-főzni, amíg az eszközzel 62,8 Celsius-fokot nem mérsz, majd fogyasztás előtt tanácsos beiktatni egy háromperces pihentetést. A darált marha-, sertés-, bárány- és borjúhúsnál egy kicsit magasabb, 71,1 fok a biztonságos maghőmérséklet, míg a baromfiknál a 73,9 fok.

Használd az érzékszerveidet

Hiába figyelsz oda a megfelelő tárolásra, hűtésre a nyers hús és más élelmiszerek is mindig tartalmaznak bizonyos fokú rizikót. Ezért mindig ellenőrizd, hogy minden rendben van-e az adott étellel, mielőtt megeszed! Hogy hogyan? Az érzékszerveiddel. Ha szokatlanul néz ki, rossz a szaga vagy furcsa az íze, inkább ne edd meg, így könnyen megkímélheted magad egy kellemetlen ételmérgezéstől.

Ezek is érdekelhetnek