Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme az igazi különbség az otthoni és a mozis pattogatott kukorica között

default user icon
MME
A mozi büféjében vásárolt popcorn mindig jobb ízű, mint az otthon készített pattogatott kukorica, hiába próbálkozunk rendületlenül valami hasonló ízélmény elérésére a konyhánkban. Nem érdemes ezen dühöngeni, inkább gondoljunk arra, hogy noha a popcorn rendkívül népszerű a mozilátogatók körében, nem tartozik a legegészségesebb ételek közé: extra magas a zsírtartalma és rengeteg ízfokozót tartalmaz.

Mivel az összes popcorn ugyanúgy készül – a kukoricaszemeket hevítik, amik a keletkező gőz hatására kipattannak –, a titok az ízesítésben rejlik. Valójában olyan összetevőket használnak, amelyek nincsenek a kamránkban, és ez nem véletlen. Nem biztos, hogy jó tudni, milyen anyagokat adnak a kukoricához. Két fő komponense egy flavacol nevű anyag, illetve a vajas ízt adó anyag.

A flavacol lényegében egy nagyon finom só, némi színezékkel keverve, amit a pattogtatás közben adnak a kukoricához. Ebből fakad a popcorn jellegzetes sárgás színe is. A vajas összetevőnek semmi köze nincs a hagyományos vajhoz. Általában hidrogénezett szójaolajat (vagyis transzzsírsavat) tartalmaz, színezőanyagokat, egy olyan vegyületet, ami növeli a termék eltarthatóságát. Ezenkívül adnak még hozzá habzásgátlót és vajas aromát, ami a vaj ízét utánozza.

ÉS MÉG HIZLAL IS...

Ha a rossz zsírok, amik az egekbe emelik a koleszterinszintet és a mesterséges anyagok nem riasztanak el attól, hogy egy nagy vödör popcornt szorongatva bámuljuk a mozivásznat, gondoljunk a plusz kalóriákra! A vajas ízesítőanyag az igazi vajnál is több kalóriát tartalmaz, és ebben még nincs benne maga a pattogatott kukorica, amiből egy nagyobb kiszerelés akár 1000 kalória is lehet.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss