hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme a nagy fogyás matek - így számold ki, mennyit kell fogynod

default user icon
MME
Mindenki álmodozik arról, hogy egyszer megtudja, mi az optimális testsúlyvesztés képlete. Fülöp Lili, dietetikus most elárulja neked. A cikk végére rájöhetsz, hogy ez nem is olyan bonyolult, mint elsőre tűnik.

Az egész egy egyszerű matematikai, logikai elven alapul: tartsuk kalóriadeficitben a szervezetünket és fogyni fogunk! Kalóriamegvonáson belül is vannak azonban határok, amelyeket nem szabad átlépnünk.

Ahhoz, hogy 1 kilogrammot veszítsünk a testsúlyunkból 7000 kalóriával kell csökkenteni az energiabevitelünket, vagy ugyanennyivel többet kell elégetnünk, de a legjobb mégis, ha a kettőt kombináljuk, tehát kevesebbet is eszünk, de el is égetünk egy bizonyos mennyiséget testmozgással. Ahogy leírva is látszik, 7000 kalóriadeficit elég tetemes mennyiség ahhoz, hogy egyik napról a másikra megvonjuk magunktól, éppen ezért, ne legyen célunk a drasztikus kalóriamegvonás és a gyors fogyás. Az optimális testtömegvesztés 0,5, de maximum 1 kg legyen egy héten!

Egy másik fontos mutató az alapanyagcserénk kiszámítása, amely azt az energiamennyiséget jelöli, ami a belső szerveknek szükséges az alapvető működéshez, tehát logikusan kikövetkeztetve, ez egy olyan kalóriamennyiség, ami alá nem érdemes (hosszú távon legalábbis biztosan) menni egy diéta során. A képlet a következő az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott táblázat szerint:

Példa: Egy 25 éves, 170 cm magas, 60 kg-os lány esetén:

1378 kcal (14,7 x 60 = 882 + 496 = 1378) az alapanyagcsere értéke. Tehát még fogyókúra során sem szabad egy drasztikus, 1000-1200 kalóriás étrendre áttérnie, hiszen az alapvető szerveitől veszi el az energiát, ami hosszú távon nem egészséges, az anyagcsere lelassul, a szervezet stresszként éli meg a helyzetet, amire „bezárkózással”, raktározással reagál.

Ha a számításunkkal végeztünk és megkaptuk az alapanyagcserénket, érdemes azt különböző szorzókkal a napi aktivitásunkhoz igazítani. Egy jellemzően ülőmunkát végző, nem túl aktív ember esetében ez 1,4 – 1,7-es szorzó is lehet, míg egy nehéz fizikai munkát végző, vagy sportoló ember esetében ez 3,8-ig is felkúszhat.

A példaként vett 25 éves, 170 cm magas, 60 kg lány-os lány esetében az 1378 kcal (14,7 x 60 = 882 + 496 = 1378) alapanyagcseréhez x 1,6 = 2204,8 kcal napi energiabevitel szükséges, súlytartás esetén.

Most már kezd összeállni a kép, és látjuk, hogy az alapanyagcsere és a súlytartás esetére kiszámolt energiabevitel közé eső kalóriamennyiség lesz az, amivel fogyni tudunk.

Azt semmiképpen ne felejtsük el, hogy a makrotápanyagok aránya is legalább ennyire hangsúlyos, kiegyensúlyozott táplálkozás esetén, a napi bevitelünk körülbelül felét a jó minőségű szénhidrátokból (zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonafélék és köretek), 30%-át zsírokból és olajokból és 20%-át fehérjékből kell fedeznünk. Óvatosan a zsírokkal, míg 1 gramm szénhidrátban és fehérjében 4,1 kcal-t találhatunk, addig a zsírokban 9,3 kcal bújik meg ugyanebben a mennyiségben.

Fülöp Lili, dietetikus 

MIT MUTAT A BMI-INDEX? ÍGY SZÁMOLD KI, HOGY FOGYNOD KELL-E! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss