Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme a 9 legérdekesebb italozási szokás a nagyvilágból

Ha Rómában járunk, tegyünk úgy, mint a rómaiak. A híres mondás persze nem csak az örök városra igaz. A NetPincér összegyűjtötte nekünk Európától Ázsiáig a legfontosabb italozási hagyományokat, amivel jó, ha tisztában vagyunk, ha ellátogatunk ezekbe az országokba.
1. Ha Görögországban járunk, csak alkohollal koccintsunk!

Görögországban is szokás a vendéglátó egészségére inni, de jobb, ha vigyázunk, mi kerül a poharunkba… A görög babona szerint ugyanis alkoholmentes itallal koccintani balszerencsét hoz. A biztonság kedvéért emeljük inkább borral teli poharunkat!

Világkonyha >>>

2. Ha Oroszországban járunk, felejtsük el a vodka-narancsot!

Az oroszok mindig tisztán isszák nemzeti italukat, ezért ha náluk járunk, mondjunk le kedvenc vodka alapú koktéljainkról. Erősítsük meg gyomrunkat és igyuk mi is tisztán a vodkát! Elutasítani a felkínált italt sértés, de vigyázzunk, valószínűleg a helyiek jobban bírják az iramot vodkaivásban…

3. Ha Olaszországban járunk, vizet vagy bort rendeljünk!

Az olaszok étkezéseikhez legszívesebben bort vagy vizet isznak, ezért ha jó pontot akarunk szerezni olasz barátainknál, egy pohár vörösbort rendeljünk spagettink mellé. A választásnál csak arra kell vigyáznunk, hogy véletlenül se francia bort kérjünk.

4. Ha Csehországban járunk, ne nézzünk félre!

Koccintáskor nemcsak nálunk, hanem a cseheknél is illik egymás szemébe nézni. A legenda szerint aki félre néz a poharak találkozásakor, rossz lesz a szerelmi élete. Szóval ne kockáztassunk és keressük bőszen a szemkontaktust!

Tippek, trükkök, praktikák >>>

5. Ha Hollandiában járunk, használjuk a fejünket!

A hollandok szeretik a kihívásokat, ha whiskey-ről van szó. Kezeiket hátrakulcsolják, és szájuk segítségével, egy ügyes fejbólintással gurítják le a röviditalt. Ha bevállalósak vagyunk, ihatjuk mi is holland módra a nemes nedűt, melyet akár le is öblíthetünk egy korsó hideg sörrel. Még jó, hogy a söröskorsóra nem vonatkozik a „kéz nélkül szabály”.

6. Ha Egyiptomban járunk, újratöltés helyébe újratöltést várjunk!

Az egyiptomi szokás szerint illendő megvárni, míg más tölti meg kiüresedett poharunkat. Viszonzásul mi is ügyeljünk arra, hogy barátaink poharát utánpótoljuk, ha szükséges.

7. Ha Magyarországon járunk, ne koccintsunk sörrel!

Az aradi vértanúk kivégzése óta megfogadtuk, hogy 150 évig sörrel nem koccintunk. Ugyan a fogadalom már „lejárt”, de azóta sem illendő hazánkban sörrel koccintani.

Érdekességek >>>

8. Ha Kínában járunk, igyunk húzóra!

A kínaiak húzóra isznak, majd a poharat lefelé fordítva az asztalra teszik, ezzel is bizonyítva annak teljes ürességét. Szerencsére ez az íratlan szabály csak az első italra vonatkozik.

9. Ha Törökországban járunk, rendeljünk egy üveg oroszlántejet!

Az ország nem hivatalos nemzeti itala a raki, egy különleges 40-50% alkoholtartalmú, ánizsmaggal ízesített törköly- vagy gyümölcspárlat. Az ital víz hozzáadásakor tejfehér lesz, ezért a rakit a törökök aslan sütü-nek is nevezik, melynek jelentése „oroszlántej”. Rendelésekor a többiekről se feledkezzünk meg, kérjünk az egész asztalnak, máskülönben udvariatlannak tűnhetünk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss