Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ilyen szigorú diétát követ Lewis Hamilton

default user icon
MME
Sir Lewis Carl Davidson Hamilton MBE, brit autóversenyző, hétszeres Formula-1-es világbajnok néhány évvel ezelőtt váltott vegán életmódra. Döntését soha nem bánta meg: egészségesebbnek, kiegyensúlyozottabbnak és boldogabbnak érzi magát. De nézzük meg, hogyan táplálkozik egy igazi bajnok!

Peter McKnight edző szerint egy kétórás verseny során az F1-es pilóták annyi energiát égethetnek el, mintha lefutnának egy félmaratont. Ezért aztán nem meglepő, hogy a sofőröknek fizikailag és mentálisan is tökéletes formában kell lenniük. Lewis ezzel kapcsolatban egyszer azt mondta: „Sokan meglepődnek azon, hogy a pilótáknak fittnek kell lenniük. Az autóversenyzés nem olyan sport, mint például a kosárlabda. Bárki beállhat kosarazni, és megtapasztalhatja, hogy mennyi energiára van szükség egy meccsen. De a Forma-1-es autókat nem vezethetik az emberek, így nem is érthetik meg, mekkora munkát végzünk.”

A növényi étrend energiával tölti fel Lewis Hamiltont

Ha valaki nem jártas a táplálkozástudományban, joggal kérdezheti, hogy ezek után Hamilton miért lett vegán? Biztos, hogy így hozzájut a szervezete a szükséges tápanyagokhoz? Nos, megnyugtatunk mindenkit: Hamilton remekül érzi magát vegánként és a teljesítményét az életmódváltás nem befolyásolta negatívan, sőt! „Mielőtt vegán lettem, voltak olyan napok, amikor küzdöttem azért, hogy talpon maradjak. Gyakran fáradtnak, enerváltnak éreztem magam, míg máskor szárnyaltam. Amióta növényi étrendre váltottam, ez az ingadozás lényegében megszűnt, folyamatosan jól érzem magam a bőrömben.”

A bajnok a Men's Health UK-nak nyilatkozva azt is elárulta, hogy amióta vegán, jobban alszik, szebb a bőre, gyorsabban regenerálódik a szervezete, elmúlt az allergiája és mentálisan is frissebb. „Ahogy múlnak az évek, egyre inkább megértem, hogy az étrend igenis befolyásolja az általános egészségi állapotot. Rájöttem, hogy a növényi étrend nagyszerű módja annak, hogy fenntartsam az energiaszintemet a pályán és az élet minden területén, miközben óvom a bolygónk egészségét” – jegyezte meg. „Fizikálisan jobb formában vagyok, mint valaha, és most sikeresebb vagyok, mint valaha. Ebben a növényi alapú étkezés is nagy szerepet játszik” – vallotta be Hamilton.

Nem fájó lemondások

Mielőtt Hamilton áttért volna a vegán étrendre, szerette például a tojásos-avokádós szendvicset. Mára csak az avokádót tartotta meg az étlapján, nem véletlenül: ez a zöld csoda ugyanis egészséges zsírokban gazdag. Dr. Rob Child, a Forma-1-es McLaren és Ferrari csapatokkal dolgozó biokémikus szerint a vegán sportolók csökkent tesztoszteron termelést tapasztalhatnak, hacsak nem tervezik meg gondosan étrendjüket. „Lewis étrendje nagyon jól van összeállítva, valószínűleg sok egészséges zsírt visz be, hogy képes legyen a tesztoszteron előállítására” – mondta.

A növényi alapú étkezés azt jelenti, hogy Hamiltonnak búcsút kellett intenie jó néhány olyan ételnek, amiket korábban kedvelt. „Nem mindenkinek való a vegán életmód, elismerem” – mondta nemrég. „Nekem is nagyon hiányzik az édesség... imádtam a nutellát. De most már tudom, hogy mi van benne, és hogy mit okoz a szervezetben. És az nagyon durva.” Hamburgerrajongóként, amikor lemondott a húsról, fájóan hiányzott neki ez az étel. Végül talált olyan vegán burgereket, amelyek pótolták az „igazit”.

Mit eszik Hamilton?

Reggeli

A Forma-1-es pilóták egyik kedvence a zabkása, friss gyümölcsökkel – Hamiltonnak is gyakran ez az egyszerű étel a reggelije, növényi tejjel és/vagy vízzel elkészítve. A zab megfelelő energiát biztosít a délelőtti órákra, stabilizálja vércukorszintet. Mivel szereti a változatosságot, gyakran eszik teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítóst babbal, esetleg avokádóval. Sőt, brit lévén Hamilton imádja a palacsintákat, persze szigorúan a vegán étkezésnek megfelelő alapanyagokból elkészítve. Szereti a turmixokat, ezek alapja valamilyen növényi fehérje. „Általában naponta kétszer vagy háromszor is iszom turmixot, mert szupergyorsan, egyszerűen elkészíthetők, és könnyen magammal tudom vinni bárhová” – mondta a népszerű autóversenyző.

Ebéd

Legtöbbször salátát ebédel. Egyrészt szereti a zöldségeket, másrészt ez a legkönnyebben és legegyszerűbben elérhető ebéd egy vegán számára, különösen, ha olyan sokat van úton és olyan pörgős életet él, mint Hamilton. A salátában szinte mindig van avokádó, cékla, friss és szárított gyümölcs is.

Vacsora

A vacsora a legfontosabb étkezés Hamilton életében. Szereti a curryt: vegánként rengeteg növényi alapú curryt fogyaszt. Imádja a közel-keleti ételeket is, hiszen szezonális zöldségeken alapuló vegetariánus konyhájuk páratlan fogásokat tartogat. Egyik kedvence a falafel, a csicseriborsóból készült, frissen sült fasírt, krémesen lágy, szezámmagból készült tahinivel, de gyakran fogyaszt zöldséges qunioát is. Teljes kiőrlésű tészta, tempeh és sült édesburgonya is sokszor kerül a tányérjára, mint ahogy tofu és barna rizs is.

Instagram-sztorijaiban gyakran szórakoztatja rajongóit olyan videókkal, melyben megmutatja, mit vacsorázik. Nemrégiben olyan felvételt posztolt, amelyen cukkinit evett pirított fenyőmaggal, kuszkusszal, gránátalmával, mazsolával és naranccsal. Igazi ínyenc, valljuk be!

Nass

Saját bevallása szerint egész nap eszik. Mindig van nála néhány fehérjeszelet, olajos magvakból válogatás, sőt turmix is. Ebéd vagy vacsora után gyakran eszik magas kakaótartalmú (legalább 85 százalékos) étcsokoládét, persze csak pár kockányit.

 

Hamilton minden étkezés előtt imádkozik, függetlenül attól, hogy reggeliről, ebédről vagy vacsoráról van szó. „Valójában minden alkalommal, amikor eszem, imádkozom. Csak egy perc az életemből, de nekem megéri.”

 

Mit iszik a bajnok?

Hamilton vízzel hidratálja szervezetét, de zöld teát és kávét is rendszeresen iszik. A Monster Energy nagyköveteként energiaitalokat is fogyaszt, sőt saját, személyre szabott Monster keveréke is van, a 44 nevű ital. Forma-1-es versenyző, így megkerülhetetlen a pezsgőfogyasztás kérdése: pilótaként, amikor a dobogón áll, természetesen iszik alkoholt, de egyébként nem.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss