Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha ezt csinálod a levenduláddal, akkor csodás illata lesz

A levendula egyike a legkedveltebb balkonnövényeknek. Nemcsak azért kedveljük, mert mutatós, hanem azért is, mert elképesztően illatos, aromája pedig nyugtató hatású. A levendula illatát képesek lehetünk fokozni egy egyszerű trükkel!

A levendulát ültethetjük az erkélyre balkonládába, de a kertbe is, mindenhol díszíti a környezetünket. Bokorként is csodás, de ha leszedjük a virágokat és kiszárítjuk azokat, úgy is kiélvezhetjük a levendula jótékony hatásait.

Nemcsak nyugtató, hanem stresszoldó hatású gyógynövény is, segít leküzdeni a szorongást, a depresszió tüneteit, sőt bevethetjük álmatlanság ellen is. Mindemellett az íze is kiváló, süteményekhez, kekszekhez is felhasználhatjuk.

Ha azt szeretnéd, hogy a levendula ne csak szép, hanem extrán illatos is legyen, akkor fogadd meg ezeket a tanácsokat, és olyan szép és illatos lesz a növényed, mint még soha!

Így lesz még illatosabb a levendula

A növényeket fontos megmetszeni, ugyanis ezzel is segítjük a fejlődésüket. Nincs ez másként a levendula esetében sem, ugyanis a metszéssel garantáljuk, hogy a növény megőrizze formáját, egészségét, sőt ezzel a lépéssel az illatát is fokozhatjuk – írja az agraroldal.hu. A metszés során eltávolítjuk a növényről az elhalt virágokat, szárakat, ezzel serkentjük az új hajtások növekedését, melyek tele lesznek friss illóolajjal.

Hányszor kell metszeni a levendulát?

A portál cikke szerint a levendulát évente kétszer kell metszeni. Először a virágzás után, amikor a levendula virágai elhervadnak, akkor kell visszavágni a szárakat a növény magasságának egyharmadára. Ezzel segítjük, hogy a növény bokros, dús maradjon. Második alkalommal ősszel kell visszametszeni a levendulát a kétharmadáig, méghozzá a fagyok beköszönte előtt, ezzel segítjük a növényt, hogy felkészüljön a télre.

Ezekkel a trükkökkel még illatosabb lesz a levendula

A metszésen felül vannak még olyan apróbb trükkök, melyekkel serkentjük a levendula illatozását.

  • Ültessük, helyezzük napos helyre a levendulát. Minél több napfény éri, annál illatosabb lesz.
  • Rendszeresen öntözzük, de ne áztassuk el, a gyökere ne álljon folyamatosan vízben.
  • Tavasszal kapjon a levendula egy kevés tápanyagot, komposztot vagy trágyát.
  • Ha kinyíltak, szedjük le a levendula virágait, szárítsuk ki és használjuk fűszerként, készítsünk belőle teát, szörpöt vagy csináljunk belőle illatosítócsokrot. A leszedett virágok helyére újak nőhetnek, ezzel is serkentjük a folyamatos virágzást, illatozást.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek