Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 tipp, hogy mindig illatos legyen a lakás

default user icon
MME
Mindenki szereti a finom illatokat! Ráadásul a tél egy kicsit erről is szól: ha már bekuckózunk a hideg elől, akkor uralják az otthonunkat különleges aromák, hiszen az illatos otthon a kedvünket is feldobja.

1. Dizájnos elem

Az aroma diffúzorok kiváló ékei lehetnek a lakásnak, és emellett párásítják a száraz levegőt. Tegyünk bele pár cseppet a kedvenc illóolajunkból és illatozni is fog tőle az egész lakás. De tényleg csak néhány cseppet, különben a túlzottan erős aroma fejfájást okozhat.

2. Pálcás varázslat

Közkedvelt lakásillatosító a bambuszpálca, amit illatos folyadékkal teli üvegcsébe kell állítani, és amit szintén használhatunk akár díszítő elemként is. A fa magába szívja az illatanyagokat és hosszú ideig párologtatja magából. Ezeknek kevésbé erős az aromája, így inkább kisebb helyiségekben érezhető a hatásuk.

3. Hangulatos gyertyák

Az illatgyertyákat biztosan mindenki ismeri, számtalan formában kaphatóak. Ezek nem csak kellemes illatot, hanem meleg hangulatot is árasztanak. Kiváló ajándék lehet szinte bármilyen eseményre. Sima gyertyából is könnyedén készíthetünk: csepegtessünk a viaszra egy kevés illóolajat mielőtt meggyújtanánk. Arra figyeljünk, hogy az égő lángot ne hagyjuk őrizetlenül!

4. Nagymamáink módszere

Az illatpárna egy nagyon régi és jól bevált illatosítási módszer. Fogjunk egy szép, jól szellőző zsákot és tegyünk bele mindenfélét. A levendula, fahéj, zsálya erős aromájuk miatt kiváló összetevők lehetnek, de nyugodtan használhatjuk kedvenc illatú gyógy- és fűszernövényünket is. Ha elszállt az illata, akkor ismét segít pár csepp illóolaj.

5. Amikor csak szeretnénk

Pár ezer forintért elemmel működő illatosítót is vásárolhatunk. Ezek úgy funkcionálnak, mint az illatosító sprayk. Állítsuk be, hogy milyen időközönként fújjon, ezen kívül nincs vele más dolgunk. 

6. Dobjuk fel a felmosóvizet

A takarítás utolsó lépése a felmosás, amit megspékelhetünk egy kicsit. Így ha végeztünk, akkor nemcsak a tiszta lakás öröme tölt el, hanem az illatosé is. A felmosóvízbe tegyünk 3-4 csepp illóolajat. Érdemes két vödröt használni: egyikbe legyen a tiszta víz, a másikba pedig csavarhatja a koszos vizet.

7. Nem csak a szobában

Ahhoz, hogy a lakás illatos legyen, nem elég csak a légterekre gondolni, hanem a bútorokra is. Tegyünk a szekrénybe illatzsákot vagy boltban kapható szekrényillatosítót. Így mindig, amikor kinyitjuk, akkor friss érzetet adnak. Ez akár a reggeli készülődést is feldobhatja.

8. Csak forraljuk fel őket

Egy edénybe tegyünk fahéjat, narancskarikát, szegfűszeget és pár szem almát is. Töltsünk rá vizet és forraljuk fel. Kiváló előkarácsonyi hangulatot csempészhetünk így a szobába, még az is lehet, hogy meghozza a kedvünket egy kevés forralt borhoz.

9. Egy téli recept

Saját kezűleg is készíthet illatosítót otthonra, ehhez nem lesz másra szükségünk, mint egy szép befőttes vagy csatos üvegre, szódabikarbónára és természetesen illóolajra. Az üveget 1/4 részig töltsük fel szódabikarbónával, majd csepegtessünk rá 8-10 csepp olajat. Díszítésként tehetünk bele még fahéjat vagy levendulát.

10. Ne felejtsünk el szellőztetni

Mikor kint már hideg az idő, akkor nem igazán esik jól a szellőztetés. Hiába van jó illat a lakásban, a levegő akkor is elhasználódik. Naponta szellőztessünk legalább egyszer 10 percre.

A Fanny magazinban minden héten 103 tippet találhatsz, keresd az újságárusoknál.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss