Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Illata akár egy WC illatosító, annyira természetes - teszteltük a citromos ice teákat

Oké, talán most nem a legnagyobb lendülettel dübörög a nyár az országban, de általánosságban elmondható, hogy nyáron nem árt, ha tudjuk milyen folyadékkal kezeljük végtelenül felhevült testünket a kánikulában. Sört és fröccsöt nem lehet állandóan inni. Legkézenfekvőbb a sima hideg víz, de ezzel sokan hadban állnak és inkább valamilyen ízesített csodát vesznek a boltban.

Ice tea név alatt fut vagy fél ezer különböző termék, melyek közül a hétre mi a klasszikus citromos ízesítésűeket néztük ki. Egyik legősibb elem, amit az emberiség a hőguta ellen használ. Nem figyeltük, hogy melyik éppen milyen tea alapra készült, csak azt figyeltük, hogy a citrom legyen a fő ízesítő elem benne.

Spar

Üde friss csomagolás dizájn, ami egy picit fura aromájú citromos teát rejteget. Nem a legtermészetesebb illat, amit valaha éreztünk, kicsit a wc illatosító tablettákra hajaz. Kóstolva sokkal szolidabb lesz, alig érezni citromosnak. Épp, hogy édes, nincsen túltolva. Az alapja fekete tea, ami kifejezetten jól érezhető és kellemes ízű.

Adatok: 1,5 liter, 219 Ft

Rauch

Igazi fesztivál ice tea, mert szinte mindegyiken jelen vannak egy sátorral vagy színpaddal. Illata picit az alkoholos ablaktisztító irányát célozza meg, de ahogy megkóstoljuk, visszatér az üdítő hatás felé. Savanykás íze sokáig elvan a szánkban, amihez az is kell, hogy édességet szinte nem is érzünk rajta.

Adatok: 0,5 liter, 219 Ft

Lipton

Őselem a tea piacon. Inkább talán filteres megoldásaikat vásárolják többen, de üdítőik is egyre jobban pörögnek. Illatán elsőre csakis a tea aromája érződik, a citromot jóformán meg se lehet fogni. Kóstolva fokkal jobb a helyzet, de nem annyira meggyőző. Kicsit citromos, kicsit édes, kicsit harmatos. Ez nem éppen a frissítő kategória topkirálya, az tuti.

Adatok: 0,5 liter, 169 Ft

Freeway

Sárga szín virít ezen is, ahogy kifér a csövön. Illatában érzünk valamit, ami nem igazán kellemetes. Talán valami szuper adalék, de az biztos, hogy citrom vagy tea aromához egy centi köze nincsen. Kóstolva se éppen sikerült minket meggyőznie. Van egy szolid citromos próbálkozása, de a furcsa íz is megvan mellette. Édesség szinte nuku, de a tea aromáját se igazán találni benne.

Adatok: 0,5 liter, 149 Ft

Penny

Önmagában az is egy siker, hogy 1,5 liter üdítő szinte olcsóbb, mint egy flakon ásványvíz. Illata alapján citromosnak kell lennie, amit az íze is igazol. A minőség máris más kérdés persze. Leginkább olyan, mint egy citromutánzat, ami vizezett és édesítőszerezett. Ennek ellenére a leírásban látszik, hogy van benne cukor, de mégis furcsán olyan hatása van, mintha édeskével menne vagy aszpartámmal.

 Adatok: 1,5 liter, 119 Ft

Tesco

Meglepően sötét árnyalatban pompázik az üdítő. Illata furcsa. Ennek is van egy pillanatig annyi ereje, hogy elhitesse rólunk a tiszta citromos mennyország közeledtét, de ez szinte a másodperc töredéke alatt szétfoszlik. Kóstolva egy félig édes, félig savanykás üdítő, aminek van egy fura utóíze.

 Adatok: 1,5 liter, 169 Ft

Márka

Márka, a márka, ami talán a dinoszauruszok kihalását is végignézte. Illatában éppen érzünk egy csipet citromosságot. Az oldalán van egy felirat „vállald be!”, ami azért eléggé kétértelmű. Kóstolva megtudjuk róla, hogy eléggé édes és csak kicsit citromos. A tea jellegéből szinte semmit nem érzünk.

Adatok: 0,5 liter, 149 Ft

Aldi

Ránézésre, amikor kiöntjük látjuk rajta, hogy picit zavaros, akár egy szüretlen sör. Na jó, annyira azért nem. Illatában nem sok mindent talál az ember, de kóstolva azért máris szaporodnak az élmények. Egy szolidan savanykás üdítő, amiben a tea nyomait leginkább bottal üthetjük csak. Végére megédesedik, így a nyáltermelő hatása is kialszik.

Adatok: 0,5 liter, 99 Ft

XIXO

Illata leginkább kongana az ürességtől, ha tudna. Kóstolva viszont megelevenedik és azonnal arcunkba robbant egy közepesen pimasz citromosságot. Mögötte szorosan érkezik a fekete tea aromája. Édessége pont ideális, ezt telibe találták. Utóízében is sokáig ott dolgozik a citrom.

Adatok: 1,5 liter, 239 Ft

 Fuzetea

 A nyugalmazott Nestea unokája ugyebár. Illatával nehéz vitatkozni, a fekete tea aromája tökéletesen kiérződik. A citromosság inkább csak kóstolás után fedezhető fel benne, ami szintén jól eltalált arányaiban. Édessége csekély, inkább hagyja érvényesülni a savanykásabb ízeket.

 Adatok: 0,5 liter, 259 Ft

San Benedetto

Világos, szalmasárga színe van az üdítőnek, ami például a Tesco mellett albínónak tűnik. Illata színtiszta tea aroma, ami mellé semmi nem fért be. Kóstolva is marad ez az irány, de kiegészül a citrom ízével. Az egész erősen édes, így annyira nem tudja érvényesíteni az elvárt frissítő hatását. Harmonikus és érezhetően jó, csak jobban hagyni kellene benne a citromot élni.

Adatok: 0,5 liter, 245 Ft

Jana

Illata akár egy wc illatosító, annyira természetes. Kóstolva sem sokat javul a helyzet, annyi kiegészítéssel, hogy meglepően a tea nyomait nem találjuk mellette. Olyan az egész ízre, mint egy citromos víz. Édessége perfekt, ez mindenképp előny benne, de amúgy nem egy nagy eresztés.

Adatok: 0,5 liter, 239 Ft

Ítélet

 Egyik legnagyobb örömünk az volt a teszt után, hogy egyikben se éreztük a tonnányi cukrot. A citromosság után kutatva a sorrend valahogy így fest. Első helyen a Rauch, mert akárhányszor visszakóstoltunk, mindig ez volt a leginkább serkentőbb, ez volt a leginkább citromos mind közül. A Fuzetea egy fokkal szolidabb, viszont ott a tea íze is szinte tökéletes. A XIXO is jól dolgozik a citrommal, alig marad el az előtte lévő két márkától.

A mezőny úgy a 8. helytől lefelé különösebben emlékezetes eredményeket nem tudott felmutatni. Voltak citromtalanok és teljesen furcsa ízű üdítők is. Ezeket annyira nem javasoljuk, mert a citromos nagy álmot ezektől nem nagyon kapjuk meg. Ha szolid dolgokra vágyunk akkor a San Benedetto és Lipton környékén keresgéljünk, azok nagyon szolidan citromosak, viszont tea oldalon finomak.

Rauch
Fuzetea
XIXO
San Benedetto
Lipton
Márka
Jana
Spar
Aldi
Tesco
Penny
Freeway

TESZT! MAGUNK IS MEGLEPŐDTÜNK, MENNYIRE KÜLÖNBÖZNEK A ZÖLD TEÁS ICE TEÁK >>> 

CSÚNYÁN ELBUKTAK A TESZTEN A BARACKOS ICE TEÁK, CSAK 2 KIVÉTEL AKADT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss