hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Iker kakaós kalács

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 2 nagy kalácshoz:
  • A tésztához:
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 4-5 dl tej a liszt minőségétől függően
  • 1 kg finomliszt
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 tojás sárgája
  • 12 dkg margarin
  • 2 evőkanál kakaópor
  • pici langyos tej
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  • A tepsi béleléséhez:
  • sütőpapír

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához az élesztőt 1 kávéskanál porcukorral és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megkelt élesztős tejet, egy kevés lisztet keverünk hozzá, konyharuhával letakarjuk, és 10 percig kelesztjük.

A maradék tejet elkeverjük a tojásokkal, a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a felolvasztott, langyos margarinnal. 2-3 részletben a liszthez adjuk, hólyagosra kidolgozzuk.

A tésztát elfelezzük, majd a kakaót egy kevés langyos tejjel összekeverjük, és az egyik tésztába dagasztjuk. Kétszeresére kelesztjük mindkettő tésztánkat.

A világos tésztát elfelezzük, átgyúrjuk, és 30x50 cm-es téglalapra nyújtjuk. A kakaós tésztát 4 részre osztjuk. 4 tepsi nagyságú rudat sodrunk, majd megtekerjük, mintha fonni akarnánk.

Az egyik világos tésztát megkenjük olajjal, a két szélére fektetjük a kakaós *fonatot*. Kívülről (mindkét oldalról) a közepe felé haladva feltekerjük a tésztát, a tepsibe fektetjük, a 2 tekercs találkozási felületét megkenjük tojássárgájával. Letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük.

Megkenjük az egybekelt tekercsek tetejét tojássárgájával, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. 30 percig a formában pihentetjük, majd rácsra emelve hagyjuk egészen kihűlni, nem túl vékonyan szeleteljük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss