Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ijesztő adat: ész nélkül iszod? Akkor nem árt felkészülnöd a legrosszabbra

default user icon
MME
Több kutatás is rávilágított, hogy bizony a rendszeres fogyasztás egyértelműen megnöveli a vastagbélrák és a bélgyulladás kialakulásának lehetőségét.

Az éveken át tartó kutatások eredményei egyértelműen alátámasztja, hogy komoly kapcsolat van az alkoholfogyasztás és a vastagbélrák kialakulásának magas kockázata között. A tanulmány arra is kitért, hogy minél nagyobb rendszerességgel nézünk a pohár aljára, úgy növekszik a daganatos elváltozásoknak a lehetősége szervezetünkben, ami számosítva akár 63 százalékot is jelenthet – írja az Amerikai Rákkutatók Társasága.

A szakemberek arra is rávilágítottak, hogy amikor italozunk, acetaldehid nevű vegyi anyaggá alakul át az etanol, vagyis az etil-alkohol, melyek rákkeltőek. Károsítják a vastag- és végbélben lévő sejtek DNS-ét, a sejtek féktelen burjánzása pedig előbb vagy utóbb, de daganat kialakulásához vezethet arról nem beszélve, hogy az alkohol a bél mikróbiomjában is változásokat okozhat. A rendszeres alkoholfogyasztás a májsejtekre és a hormonokra is negatív hatással van, emelkedik az ösztrogénszint és a mellrák kialakulásának lehetősége is.

A százalékos eredményt egyébként úgy állapította meg a tajvani kutatócsoport, hogy 49 ezer vastagbélrákkal küzdő beteg adatait vizsgálta alkoholfogyasztási szokások szempontjából, és az milyen hatással lehetett egészségük állapotukra. Az eredmény pedig aggasztó, hiszen egészen pontosan 63,1%-kal volt magasabb a kockázata a vastagbélrák kialakulása azok körében, akik alkoholproblémákkal küzdöttek.

Ajánlott 45 éves kortól rendszeres szűrővízsálatokra járni, továbbá növelni kell a fizikai aktivitásunkat, sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonákat kell fogyasztanunk, továbbá ügyelni a kell az egészséges testsúly fenntartása, na meg persze a dohányzást is kerülnünk kell, az alkoholfogyasztást pedig korlátozni. Ha ezekre odafigyelünk, nagymértékben megelőzhetjük a bajt.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss