Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Koronázási porcelánok: ennyibe kerülnek a királykék, aranyozott ajándéktárgyak

default user icon
MME
Kevesebb mint egy hónap múlva egy hatalmas ceremónia keretében hivatalosan is trónra lép III. Károly. A britek közül sokan életükben most először láthatják élőben, hogyan is zajlik egy koronázás.

Uralkodásának hetvenedik és életének kilencvenhetedik évében tavaly szeptemberben örökre lehunyta szemét II. Erzsébet. A néhai királynő lett hazájában a leghosszabb ideig trónon lévő uralkodó, és csak egy hajszállal maradt el attól, hogy beállítsa és megdöntse a világrekordnak számító 72 esztendőt, melyet még XIV. Lajos, a Napkirály állított fel a 17-18. században.

II. Erzsébet után az Egyesült Királyság trónját elsőszülött fia, Károly örökölte, akinek a fejére idén május hatodikán felhelyezik a koronát. Hetven éve nem került sor koronázásra a szigetországban, ezért a szervezők hatalmas erőket mozgósítanak annak érdekében, hogy minden tökéletes legyen. Országos ünnepségsorozat, díszes lakomák és persze templomi ceremónia is lesz, melyet a helyszínen és televízióban is figyelemmel követhetik majd az érdeklődők.

A királyi család nagy rajongói pedig számos ajándéktárgyat is elhelyezhetnek az otthonukban, melyek kimondottan a koronázás napjára készülnek. A kézzel készített porcelántárgyak a férfias ultramarinkék színt kapták, mely egyszerre utal arra, hogy hetven év után most lesz újra királya a szigetországnak, illetve jelképezi III. Károly és kedvesének, Kamillának a kapcsolatát.

Az ajándéktárgyakat 12 üzemben összesen 50 ember készíti, és végső lépésként 22 karátos aranydíszítést kapnak. A koronázás alkalmából készített porcelántárgyak között lesz csésze és csészealj, desszertestányér, kávésbögre és cukorkatartó is. A csésze és csészealj együttes ára 75 font, átszámítva közel 32 ezer forint, a tányérért 50 fontot (21 ezer forintot) kell fizetni, a bögrét pedig két méretben 12 680 és 21 000 forintos áron vásárolhatjuk meg a hivatalos, királyi webshopban – írja a Daily Mail.

Borítókép: Northfoto

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss