Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

70 éve lépett trónra II. Erzsébet - ezzel a desszerttel ünnepel ma!

default user icon
MME
Ma ünnepli trónralépésének 70. évfordulóját II. Erzsébet, ami épp egybeesik a hivatalos szülinapjával, így nem csoda, hogy ez alkalomból a monarchia történetében először négynapos hétévégét rendeltek el: országszerte utcabálok, londoni katonai prádé és egy hatalmas, brit szupersztárokat felvonultató háromszínpados megakoncert is lesz a Buckingham Palota előtt.

Ma kezdődik az a négynapos rendezvénysorozat, amellyel Nagy-Britannia-szerte II. Erzsébet királynő trónra lépésének platinajubileumát ünneplik, ami épp egybeesik a 96 esztendős uralkodó ilyentájt esedékes, úgynevezett "hivatalos" születésnapjával. Nem csoda, hogy a kettős évfordulóra való tekintettel országos receptversenyt hirdettek, keresvén az esemény hivatalos desszerjét, a királynő - a monarchia történetében először - hosszúhétvégét rendelt el csütörtöktől vasárnapig; fia, Károly herceg pedig egy napra sorozatszínésznek állt édesanyja kedvéért.

Két szülinap és egy trónralépési évforduló

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára, de uralkodása jelesebb évfordulóinak ünnepségeit a jobb időjárás reményében - a hivatalos születésnaphoz hasonlóan - júniusban tartják. Így volt ez az 1977-es ezüstjubileumon, a 2002-ben tartott aranyjubileumon és a 2012-ben rendezett gyémántjubileumi ünnepségeken is. A júniusi időpontot indokolja az is, hogy az uralkodó közismerten nem tartaná illőnek, ha édesapja halálának emléknapján ünnepelné az ország az ő trónra lépésének évfordulóját. E hagyománynak megfelelően született az a döntés, hogy a hivatalos idei születésnapi ünnepségeket és a platinajubileumi rendezvényeket ezúttal egyazon júniusi hétvégén rendezzék.

Az angol-brit monarchia évezredes történetében példátlan évfordulóra a brit kormány négynapos hétvégét hirdetett, mégpedig úgy, hogy a május utolsó hétfőjén esedékes hagyományos országos munkaszünetet csütörtökre helyezte át, és pénteket rendkívüli munkaszüneti nappá nyilvánította.


Katonai parádéval kezdődik - szuperkoncerttel végződik

Az ünnepi hosszú hétvége első napjának legnagyobb rendezvénye az egy héttel előrehozott hivatalos születésnap lesz. A Trooping the Colour néven közismert, igen látványos, rendszerint százezres tömeget vonzó katonai parádét a koronavírus-járvány miatt 2020-ban és tavaly csak igen szűk körben, a királynő windsori rezidenciáján, közönség nélkül rendezték meg. Csütörtökön viszont 1500 katona és 400 fős katonazenekar részvételével, két év kihagyás után újból teljes pompájában megtartják a díszszemlét.

A rendezvénysorozat legnagyobb eseménye ugyanakkor a Platinum Party néven megszervezett hatalmas élő koncert lesz a Buckingham-palota előtt, a globális szórakoztatóipar, valamint a sport- és médiavilág legnagyobb sztárjainak közreműködésével.

A három színpadon zajló rendezvényen, amelyre 22 ezer nézőt várnak, személyesen vagy videókapcsolaton jelen lesz sok más híresség mellett Sir David Attenborough, Emma Raducanu, David Beckham, Ellie Simmonds, Stephen Fry, Julie Andrews, az angol Királyi Balett társulata, Alicia Keys, Hans Zimmer, Ella Eyre, Craig David, Mabel, a Duran Duran, Andrea Bocelli és Sir Elton John.

 

Károly herceg, mint szappaopera-sztár

Az évfordulós ünnepségek könnyed mozzanataként szappanopera-színésznek szegődött a brit trónörökös, az uralkodó elsőszülött fia, igaz, csak egy alkalomra. Károly walesi herceg édesanyja kedvéért vállalta a beugrást a BBC közszolgálati televízió legnépszerűbb, EastEnders című, 1985 óta futó sorozatában.Károly szerepe szerint felesége, Kamilla cornwalli hercegnő társaságában váratlanul, mindenki legnagyobb elképedésére megjelenik a sorozat helyszínén, a Walford nevű kitalált londoni kerület ugyancsak kitalált főterén, az Albert Square-en, és csatlakozik a főszereplők által rendezett utcabálhoz. Az epizódot a BBC csütörtök estére tűzte műsorra. A négynapos platinajubileumi hétvégén országszerte több ezer igazi utcabált is tartanak, igaz, nagy valószínűséggel a trónörökösi házaspár részvétele nélkül.

Ez a jubileumi desszert!

Egy ilyen jeles esemény nem múlhat el hivatalos desszert nékül, amit az ünnepségsorozat szervezői nem bíztak a véletlenre: egy országos receptverseny keretében keresték a platina jubileum dedikált édességét. A januárban meghirdetett országos versenyen csak amatőr cukrászok vehettek részt, a beküldött recepteket viszont világszerte ismert szakértőkből álló zsűri - köztük Mary Berry, a britek nemzeti cukrászának számító szaktekintély - véleményezte, és az eredményt Kamilla cornwalli hercegnő, Károly herceg felesége hirdette ki.

A versengésből az északnyugat-angliai Southportban élő Jemma Melvin került ki győztesen citromkrémes piskótatekercsekből, citromos-narancsos zseléből, citromos pudingból, mandarinszószból, amaretti-kekszekből és tejszínhabból álló rétegzett desszertjével. (A trifle egy jellegzetesen angol édesség, amely leginkább egy óriási pohárkrémhez hasonlítható.)

 

A versenykiírásoknak megfelelően a nyertes receptet megosztják a nyilvánossággal, és a recept alapján készült desszertet felszolgálják a platinajubileumi ünnepségsorozat fénypontján, a Big Jubilee Lunch nevű össznépi piknik több ezer résztvevőjének.

A versenyfeltételek között szerepelt az is, hogy a nyertes alkotás könnyen elkészíthető legyen, és így az országszerte tervezett számtalan utcabálon is fel lehessen szolgálni.

Ezek is érdekelhetnek:

Ezek is érdekelhetnek